«Затятий велосипедист» — саме так називає себе Маркіян Зубрицький, другокурсник бакалаврської програми з комп’ютерних наук Факультету прикладних наук Українського католицького університету.

Хлопець неодноразово стикався з обуренням водіїв, мовляв, його не видно на дорозі. «Ось був би такий пристрій, завдяки якому люди бачили б, що я гальмую чи збираюся повертати, а мені б не доводилося відривати руки від керма», — фантазував велосипедист.

Згодом від фантазій він перейшов до реальних справ і створив такий аксесуар!

На шолом кріпляться невеличкі екрани. Щоб увімкнути поворот, треба нахилити голову до плеча. Тоді засвітиться червона стрілка, яка вкаже напрямок повороту. Окрім цього, пристрій має невеличкий вібромотор, аби ви напевно знали, що механізм спрацював.

Львівський винахідник

Прилад синхронізується зі смартфоном, визначає температуру повітря, швидкість руху, а за допомогою нахилів голови показує не тільки повороти, а й зупинки. Окрім цього, можна задавати маршрут, якими ви часто їздите.

Програма запам’ятовує його і синхронізує з датчиками на шоломі. Відповідно, повороти будуть включатися автоматично у потрібний момент.

Тепер Маркіян розробляє для свого приладу каркас, аби надати йому естетичного вигляду. Бо поки це просто набір окремих елементів: Bluetooth-модуль, акселерометр, основний мікроконтролер. Студент уже сконструював 3D-модель і надрукував її на 3D-принтері. Також розробник планує додати акумулятор.

Після цього почнеться новий етап випробувань у польових умовах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти