Нещодавно Україну визнали одним із лідерів зі впровадження технології блокчейн. І ніби на підтвердження цієї тези міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив про масштабні зміни в системі перевезення. Одну з ключових ролей у цьому процесі гратиме саме блокчейн.

Єдиний квиток

Мабуть, найцікавіша тема для пересічного громадянина — це анонсований єдиний квиток на автобус, поїзд та літак. Згідно плану він буде діяти як у самій країні, так і за її межами.

«Наша кінцева мета — щоб ви на своєму телефоні могли відкрити додаток, який визначить вашу геолокацію, і ввести точку призначення, наприклад, Київ чи Відень. І щоб програма показала вам маршрути кількома видами транспорту», — пояснив міністр у коментарі «Громадському».

Також він додав, що єдиний квиток має з’явитися до кінця 2018 року.

Електронний реєстр

Та аби сталося, як гадалося, треба спочатку запровадити електронний реєстр автобусних маршрутів. Поки що він працює у тестовому режимі, зазначив Віктор Сасін, директор Департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури.

«Тепер його треба наповнювати. Ми почнемо цей процес із міжнародних маршрутів, бо про них у нас є вся необхідна інформація», — додав він.

Дивно, що про чужих ми знаємо більше, ніж про своїх. Хоча ні, не дивно.

Електронні дозволи на перевезення

«Двосторонні дозволи на міжнародні перевезення вантажним автомобільним транспортом завжди були предметом скарг, корупції, перепродажу на чорному ринку. Тому в першому півріччі цього року розпочне роботу онлайн система видачі таких дозволів. Кожен дозвіл буде мати захищений QR-код. Ми зможемо відстежувати його в режимі онлайн: де він, чи перетнув він кордон, що з ним робиться», — розповів про нову систему міністр інфраструктури.

Для її функціонування також впроваджують електронний кабінет перевізника. До кінця весни «він має стати повноцінним робочим інструментом», зазначив пан Сасін. Електронний кабінет передбачає переведення ліцензування в онлайн-режим та фіксування штрафів.

Зазначені вище системи працюватимуть на технології блокчейн, щоб унеможливити їхній злам.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти