Набридло ходити до кінотеатру лише на пригоди «Залізної людини» та її друзів, а стрічки з переліку «оскарівських» номінантів, завдяки «піратам» і своїй любові до «халяви», ти вже встиг подивитися вдома? Не хвилюйся і не панікуй! У нас є для тебе дещо особливе — 7 українських стрічок, які вийдуть у прокат навесні 2018 року.

І першу з них ти зможеш побачити вже 1 березня.

«Сотка»

Молодий працівник супермаркету стає володарем незвичайного піджака, в кишені якого ніколи не закінчуються стодоларові купюри. Звісно, після цього життя хлопця починає грати новими барвами. Та правило «ніщо не з’являється нізвідки» ніхто не скасовував. Сотка, перш ніж опинитися у одній кишені, має зникнути з іншої.

Ще одна проблема — попередній власник піджака. Це кандидат у мери великого приморського міста, якому тільки влада й потрібна.

Ось такий собі «Брюс Всемогутній» або «Клік: З пультом по життю» на український лад. Що робитиме наш герой протягом фільму? Спершу бенкетуватиме, а потім, певно, зрозуміє, що гроші — то в житті не головне, особливо коли ти отримуєш їх без жодних зусиль. Наскільки ці внутрішні зміни будуть переконливими, ви зможете побачити на власні очі у кінотеатрі.

Стрічку знімали в Одесі у квітні 2017 року. У фільмі можна буде впізнати такі локації, як Одеська міська рада, місцевий поштамт та легендарний заклад «Компот». Зі знайомих обличь на екрані — Олександр Пономарьов, Катерина Кістень («Коли ми вдома»), Олександр Постоленко («Маски-шоу»).

«Іній» (1 березня)

Ще одна стрічка, яка вийде на широкі екрани у перший день весни, — це «Іній», знятий у ко-продукції з Литвою, Францією та Польщею.

Молодий литовець Рокас, аби побачити і зрозуміти справжню окупацію і війну, з гуманітарним конвоєм вирушає з Литви до України. Але реальність, яка набагато жорстокіша за романтичні уявлення хлопця, кидає його у вир трагічних подій.

«Роуд-муві, яке рухається із Заходу на Схід», — саме так описують стрічку творці.

У головних ролях — Ванеса Параді (так, та сама), а також польські та британські актори. Режисер — литовець Шарунас Бартас. Фільм знімали у Донецькій та Дніпропетровській областях.

«Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» (7 березня)

Це мультфільм за мотивами казки Олександра Пушкіна «Руслан та Людмила». Та сюжет її суттєво переосмислений. Події відбуваються за часів Київської Русі. Бродячий музикант Руслан і Міла, молодша дочка князя Володимира, закохалися одне в одного. Але маг Чорномор викрадає дівчину, аби принести її в жертву та жити вічно. Руслан, як справжній лицар, вирушає в небезпечну подорож, щоб врятувати кохану.

Головних персонажів озвучили Надія Дорофеєва та Олексій Завгородній, учасники дуету «Время и Стекло». Також глядачі почують голоси телеведучого Юрія Горбунова (Кіт Вчений), Сергія Притули (Нестор, найкращий друг головного героя), Олега «Фагота» Михайлюти (чарівник Фін).

«Викрадена принцеса» — це перший повнометражний анімаційний фільм української студії Animagrad (FILM.UA Group). Бюджет проекту — 95,2 млн грн.

«Ржака» (22 березня)

Видатного режисера арт-хаузу примушують зняти комедію. Його вб’ють, якщо він не змусить іржати, як тих коней, дванадцятьох експертів. Але як це зробити, коли ти не вмієш знімати комедії та у твоєму розпорядженні є тільки хвора клоунеса і клоун-невдаха, якого вигнали з училища за профнепридатність?

Особисто мені такий сюжет закулісного абсурду чимось нагадав «Аве, Цезар!», хай пробачать мені брати Коени.

«Що тут казати, це приємне порівняння. Так, він на тій території. Але дуже наш», — так прокоментував моє припущення Дмитро Томашпольский, режисер стрічки.

«Ржаку» можна буде побачити у 40 містах України. Домовленості на показ є із 53 кінотеатрами. Можливо, вже ближче до 22 березня їх стане більше.

«Легенда Карпат» (29 березня)

Якщо в двох словах, чи, точніше, в п’яти — це фільм про Олексу Довбуша. Якщо більш розгорнуто — Олекса залишається сиротою, коли за наказом місцевого пана вбивають його матір. Відтак своє дитинство він провів в горах на засланні. Та пройшли роки і Довбуш повертається змужнілим воїном, щоб помститися.

В одному інтерв’ю режисера Сергія Скобуна спитали про те, яку роль історичні джерела відіграли в екранізації.

«Насправді історичних джерел дуже мало, тому за основу сценарію ми взяли одну з легенд, яких дуже багато в Карпатах. Основою сценарію стали розповіді гуцулів, з якими ми контактували під час виробництва. Вагомий внесок у цей процес вніс буковинський мольфар, етнограф та історик Іван Снігур», — відповів пан Скобун.

Що ж ми маємо? Олексу Довбуша, якого грає Валерій Харчишин із «Другої ріки», його кохану у виконанні співачки Марії Яремчук, опришків, їхніх воріженьків та Карпати, чиї краса та велич точно не підведуть. Йой, а ще ж Марія роздягається у кадрі. Повністю. І Валерій. Але тільки по пояс. Тому буде на що подивитися!

«Зрадник» (26 квітня)

Ще один фільм про фільм на кшталт «Ржаки», але куди драматичніший — це «Зрадник», який раніше був «Окупацією», історичною драмою, а ще раніше — «Варіантом Марконі», історичним детективом. Проект знімали з 2012 року. Відтоді мінялися режисери (всього їх було чотири) і, як вже можна зрозуміти, концепція.

Планувалося, що стрічка розповість про криваві події на території України, що відбувалися в 20-тих роках минулого століття і відомі, як «Холодноярівське повстання». Молдовський режисер Валеріу Жерегі (третій за рахунком) відзняв у цьому ключі 70% стрічки. Американець Марк Хаммонд, що замінив Жерегі, рухався вже у зовсім іншому напрямку:

«1971 рік, Одеська кіностудія. Куратор студії від КДБ дає наказ повторно, згідно з політикою Партії, редагувати щойно закінчений фільм молодого режисера про події української «громадянської» війни. Відповідальною за це призначають молоду редакторку, яка розуміє, що мусить захищати бачення режисера і оберігати правду про свою країну під радянською окупацією».

Як ви вже здогадалися, матеріал, відзнятий Жерегі, і виконує роль цього «щойно закінченого фільму».

* трейлер, змонтований за часів Валеріу Жерегі

«П’ята терапія» (19 квітня)

В основі фільму цикл автобіографічних новел Стаса Домбровського, колишнього наркомана і злочинця. У 15 років він дізнався, що є ВІЛ-інфікованим. Наступні два десятиліття хлопець провів у повному саморуйнуванні. І лише на смертному одрі, лежачи в тюремному лазареті зі СНІДом і знаючи, що за два тижні його не стане, Стас зрозумів, що хоче жити.

За словами режисера стрічки Аліси Павловської, майже всі люди, починаючи з головного героя, грають самих себе.

«Ми зняли чесне кіно», — додає вона.

Тому «П’ята терапія» рекомендована всім, кого хвилює проблема наркозалежності.

Фільм знятий російською мовою. Буде демонструватися з українськими субтитрами.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти