Друзі, я вам вже розповідав про мобільний додаток від ipLex у своїй статті «Два додатки, що мають бути у кожного юриста», і там я згадував про функцію «Машина часу». Після того отримав багато повідомлень з проханням детальніше розповісти, що це таке і навіщо воно потрібно.

Звертаю вашу увагу на те, що функція доступна лише в додатку ipLex версії 9.4 у тарифі «Преміум». Тому треба завантажити або оновити додаток.

Машина часу — унікальна функція, яка дозволяє здійснити «подорож у минуле»

Вона переносить нормативно-правову базу на вказану користувачем дату, при цьому відбувається реконструкція складу документів, їхніїх статусів та поточних редакцій. Документи, що були прийняті після цієї дати, взагалі не відображаються.

Відповідно налаштовуються зв’язки та гіперпосилання документів.

Для того, щоб випробувати функцію безкоштовно та переконатися, потрібна вона вам чи ні, я рекомендую замовити тест-драйв.

Для чого це потрібно?

У постанові Пленуму Верховного суду України від 24.10.2003 N 7 вказано:

Відповідно до п. 18 «Прикінцевих та перехідних положень» КК при вирішенні питання про віднесення злочинів, передбачених КК 1960 р. (2001-05, 2002-05), які були вчинені до набрання чинності КК 2001 р. (2341-14), до злочинів невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжких або особливо тяжких потрібно керуватися ст. 12 КК 2001 р., якщо це пом’якшує кримінальну відповідальність осіб і не обтяжує ступінь тяжкості злочину, вчиненого до набрання чинності КК 2001 р. В інших випадках необхідно застосовувати відповідні положення КК 1960 р.

Тобто, якщо було вчинено злочин, актуальна санкція статті якого передбачає позбавленні волі строком на три роки, але на момент вчинення злочину ця ж санкція статті передбачала покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки (бо діяла інша редакція кодексу), суд при винесенні вироку призначає м’якше покарання.

Чим ще може бути корисна ця функція?

  • Особливо зручно користуватись цією функцією у ході судових процесів, податкових перевірок та в інших ситуаціях, коли дуже важливо визначити сукупність норм законодавства, які діяли у певний період часу.
  • Функція надає вам можливість самостійно складати порівняльні таблиці різних редакцій одного й того ж самого нормативно правового акту, що стане в нагоді для студентів при вивченні його історичного становлення.
  • Функція надає можливість більш детально вивчити історичний аспект законотворення, можливо переглянути еволюцію кодексу від його прийняття в незалежній Україні до сьогодення.
  • Функція буде надзвичайно корисною при написанні наукових, курсових та дипломних робіт

Юрист, закінчив Запорізький національний університет за спеціальністю «Правознавство», маю досвід роботи в сфері стягнення проблемної заборгованості.

Коменти