Деякі з нас досі не отямилися після того, як Ілон Маск під трек Девіда Боуї відправив до зірок свою Falcon Heavy з червоним кабріолетом Tesla на борту. Та після цього тріумфу Маск і не думає зупинятися, а, здається, лише набирає обертів.

Нещодавно з військово-повітряної бази Ванденберг злетіла ракета Falcon 9. Перед цим старт двічі скасовували.

Першочергова місія — вивести супутник PAZ на орбіту для іспанського замовника, аби забезпечити геокомунікації і радіолокацію для урядових і приватних комерційних клієнтів.

Однак у цього запуску є й інша мета у межах масштабної та довгострокової стратегії Маска. Компанію PAZ склали ще два міні-супутники, які належали безпосередньо SpaceX. З їхньою допомогою хочуть налагодити широкосмуговий інтернет-сервіс Starlink.

Це ще один амбітний задум Ілона. Співробітники компанії тестуватимуть супутники доти, доки не переконаються, що Starlink вже можна знайомити з громадськістю, а відтак і монетизувати.

Після запуску SpaceX планувала зловити половину головного обтічника ракети у велику сітку, розтягнуту на спеціальному судні. Та цей елемент впав у воду за кількасот метрів від корабля. Головне, що під час такої «мокрої» посадки він не був пошкоджений, написав у своєму Twiter’і Ілон Маск:

Він також висловив надію, що наступного разу з більшими парашутами цей задум точно вдасться.

Обтічник потрібен для захисту вантажу. Також він додає ракеті аеродинамічної форми. У разі, якщо цей елемент вдасться використати вдруге, запуск ракети буде дешевшим на 6 млн $.

Нагадаємо, Falcon Heavy везе на борту диски із знаннями людства:

Falcon Heavy везе на Марс диск із знаннями людства

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти