Компанії дедалі частіше беруть рішення штучного інтелекту на озброєння, а у деяких країнах ШІ вже має навіть власне міністерство. Тому не дивно, що попит на експертів у цій галузі зростає в геометричній прогресії.

Та далеко не кожна країна встигає за цим трендом. Деякі держави мають тисячі таких фахівців, а в інших їхня кількість прямує до нуля. Цікаво, а яке місце серед них посідає Україна?

Таку відповідь можна отримати завдяки дослідженню Жана Франсуа-Ганьє, голови незалежної лабораторії машинного навчання Element AI. Він підрахував, скільки у кожній країні є експертів зі ШІ.

Фахівців француз шукав двома способами: через LinkedIn та на тематичних конференціях. Завдяки першому способу дослідник отримав загальну кількість профілів осіб у цій мережі, які працюють зі штучним інтелектом. Другий шлях вивів дослідника на провідних доповідачів, які беруть учать у відповідних заходах.

Голова Element AI зазначає, що у своїх пошуках він здебільшого використовував англійську мову. Тому результати по Азії та Африці можуть не відображати реальної картини.

Отже, завдяки інформації, отриманій через LinkedIn, виявилося, що в світі є десь 22 тис. фахівців, які мають вчений ступінь доктора наук та працюють у галузі ШІ. Водночас 3 тис. таких спеціалістів шукають роботу.

Тих експертів, які публікують наукові праці на тему штучного інтелекту та відвідують різноманітні конференції, у кілька разів менше — 5,4 тис.

За підрахунками стало відомо, що в Україні є 35 експертів зі ШІ (якщо спиратися на інформацію з LinkedIn) і один учасник тематичних конференцій.

Абсолютний рекордсмен у цій галузі — Сполучені Штати Америки. Там нарахували 9 тис. і 3 тис. фахівців відповідно. У Китаї їх виявилося значно менше — 413 та 206. У Японії — 204 та 117. Гірші показники, ніж в України, бачимо в Аргентини (31;1), Болівії (2;1), Монголії (0;1).

Було зазначено, що дані актуальні на березень 2018 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти