Років 5 тому банківська термінологія поповнилась ще одним словом — «необанк». Його використовують, коли говорять про фінансові структури, які функціонують повністю дистанційно.

В таких банків немає фізичних відділень, але вони надають стандартний пакет послуг: відкриття рахунків, кредити, депозити, інвестиції і тд.

Німеччина

Найбільше таких банків знаходиться в Німеччині. В банку «Number 26» або N26 можна відкрити рахунок, лише вказавши свій e-mail та країну проживання, а після показати паспорт співробітнику банку в відеочаті. Процес реєстрації займає 8 хвилин.

Банк працює лише із платіжною системою Master Card, але надає повністю безкоштовне обслуговування, включаючи обслуговування рахунку, зняття готівки та оплату без комісії в магазинах.

В іншому німецькому банку, Fidor Bank, можна відкрити рахунок, вказавши e-mail, номер телефону та підтвердивши особу в найближчому поштовому відділені.

Обслуговування так само повністю безкоштовне, а карта лише від Master Card. Але, відкривши рахунок в Fidor Bank, клієнт отримує доступ до свого онлайн-акаунту, де отримує доступ до стандартного пакету опцій та до біржових операцій.

Британія

У Великій Британії працює Atom Bank. Процес реєстрації дуже схожий на реєстрацію в Monobank — вам треба завантажити додаток та відсканувати свій паспорт.

Atom Bank більше сфокусований на кредитах, зокрема іпотечних, аніж на щоденному використанні.

Мальта

На Мальті функціонував банк Nemea Bank, де можна було відкрити рахунок у будь-якій з 7 світових валют. Процедура реєстрації тривала 2 години: слід було заповнити заявку, відсканувати документи та переказати 50 євро для активації.

23 березня 2017 року ліцензію банку було відкликано, а сам банк віддали в управління центрального банку Мальти, щоб повністю провести всі виплати, які Nemea Bank був зобов’язаний зробити.

Але така ситуація трапляється з різними банками, тому це радше проблема неякісного управління банком, ніж наявності в нього фізичних відділень.

Загалом «необанки» активно розвиваються в Європі, демонструючи новий якісний рівень обслуговування своїх клієнтів.

Україна

В цій статті можна було б розказати і про Monobank, який належить Universal Bank, і зовсім нещавно відкрився в Україні. Розказати про те, що реєстрація там триває 5 хвилин, оскільки треба всього лише сфотографувати паспорт та ІПН.

Але про це ми напишемо окремо :). Тож слідкуйте за новими статтями на фейсбуці або у телеграмі.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти