Уже кілька років приватна компанія PTScientists планує відправити місію на Місяць. Саме тому вона домовилася з Audi про створення двох місяцеходів (lunar rover), аби з їхньою допомогою дослідити поверхню супутника вже 2019 року. Та мета проекту дещо цікавіша, аніж просто катання тих роверів туди-сюди.

Стало відомо, що вони будуть обладнані зв’язком 4G, щоб передавати на Землю фото та відео у форматі HD. Із цим німцям допоможуть Vodafone та Nokia, які також увійшли до команди проекту.

Чому не 5G? Тому що мережі наступного покоління нестабільні і немає гарантії, що вони запрацюють на Місяці, пояснили науковці під час презентації свого задуму. Водночас 4G більш енергоефективний, ніж аналогове радіо, і дозволить передавати більший обсяг інформації.

Луноход Audi з проекту Vodafone для роздачі космічного інтернету на Місяці. Mobile World Congress, Барселона. 28 лютого 2018-го. Фото — Reuters, Ів Герман.

Мережа працюватиме у діапазоні 1800 МГц.

Гаразд, а тепер про розподіл ролей між учасниками проекту. За Audi — місяцеходи Audi Quattro Lunar із камерами високої чіткості, які працюватимуть на сонячних батареях. За Vodafone — зв’язок.

Nokia розробляє обладнання для підтримки космічної мережі. А PTScientists працює над модулем ALINA, який відповідатиме за посадку на Місяць. Через нього ж передаватимуть дані.

«Це важлива місія, суть якої, з-поміж іншого, у розробці нових космічних технологій, що допоможуть передавати, обробляти та зберігати дані. Вони сприятимуть розвитку інфраструктури зв’язку, необхідної для наукових кіл, промисловості та навчальних закладів при проведенні досліджень на Місяці», — зазначив Маркус Уелдон із Nokia.

Запуск заплановано на 2019 рік. Відомо, що обладнання хочуть доставити за допомогою ракети SpaceX Falcon 9, яка стартуватиме з мису Канаверал.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти