Для деяких віртуальна та доповнена реальності асоціюються лише з розвагами, але це верхівка айсбергу. Програми, написані під VR та AR, вже використовуються у бізнесі, навчанні, мистецтві тощо.

Переконатися в цьому на власні очі відтепер можна у Tech StartUp School Львівської політехніки, де днями відкрили Лабораторію віртуальної та доповненої реальності.

Побачити те, чого насправді немає, можна за допомогою окулярів та маніпуляторів від HTC, а також потужного комп’ютера, який обробляє дані VR- та AR-програм, повідомляє Tokar.ua із посиланням на Zaxid. Навколо комп’ютера встановлені спеціальні датчики, які генерують поле для віртуальної реальності.

Насамперед Лабораторія — це майстерня для розробки стартапів та інноваційних продуктів під VR та AR. Також вона стане полігоном для тестування цих продуктів як реальними споживачами, так і потенційними інвесторами.

До речі, Лабораторія вже може похвалитися кількома проектами.

«Один із них розроблений резидентом школи і показує, як має виглядати майбутня квартира чи будинок. Це своєрідна маска для доданої реальності», — розповів Назар Подольчак, керівник Tech StartUp School.

Цій програмі не потрібні додаткові маркери, аби визначити поверхню та її розміри, вона дозволяє розташовувати об’єкти з точністю до 98%, додає Наталя Іванкова, адміністратор школи.

Є в Лабораторії проекти, які будуть корисними для галузі освіти, зокрема для уроків астрономії. Наприклад, Solar System, який створив першокурсник Львівської політехніки Сашко Кнюпа із командою. Це AR-додаток для смартфону, завдяки якому можна буде побачити, як виглядає Сонячна система.

«Ми зможемо показати конкретно, як буде виглядати система зблизька. Тобто викладач зможе зупинити це, і, наприклад, розповісти про Сонце, про Землю, про будь-які інші планети», — розповів Сашко.

Лабораторію створили за кошти приватних інвесторів. Бюджет проекту склав 5 тис. $.

У березні на базі Tech StartUp School відкриють ще одну Лабораторію — вже з ракетобудування. Окрім цього, буде облаштована інноваційна біотеплиця.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти