Сахара ніби створена для того, аби збирати сонячну енергію. Тому не дивно і навіть закономірно, що саме на тих пісках розташується найбільший сонячний парк у світі, потужністю до 2 ГВт.

Проект під загальною назвою Benban Solar Park має з’явитися вже до середини 2019 року.

За планом, земля поблизу міста Асуан, де мають встановити сонячні панелі, поділена на 41 ділянку загальною площею 37 км². На сьогодні фінансування вже отримали 29 проектів. Загалом мова йде про 1,8 млрд $ та загальну потужність 1,5 ГВт сонячної енергії.

Очікується, що гігантський сонячний парк вироблятиме до 2 ГВт «чистої» енергії до середини 2019 року. Централізація електромережної інфраструктури (силових ліній і силових підстанцій) дозволить розподіляти витрати на дороге обладнання і у такий спосіб ще більше знижувати вартість електроенергії.

Створення єгипетської мега-СЕС стало можливим завдяки різноманітним фінансовим моделям, із частковою підтримкою різних урядів. Наприклад, аби усунути побоювання інвесторів, «Багатостороннє агентство інвестицій і гарантій» (MIGA) і члени групи Світового банку надають страхування «політичного ризику» на суму 210 млн $ приватним кредиторам, які беруть участь у фінансуванні Benban Solar Park.

Відомо також, що учасники проекту не отримують жодних пільгових стимулів.

Однак між парком та EETC, єгипетською державною компанію-енергопостачальником, вже укладений договір терміном на 25 років про придбання виробленої енергії. Ціна становить 7,8 центів за кВт/год.

Зараз на території парку триває будівництво кількох об’єктів, зокрема165-мегаватної СЕС компанії ACWA Power.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Mozgoprav

Солнечная панель находится над землей – отсюда вывод. надо использовать и пространство на которое не попадает свет.

Mozgoprav

Для начала неплохо – только если бы продумали как еще умнее можно эксплуатировать землю