Успіх кожного сучасного проекту багато в чому залежить від веб-сайту, а також від фірмового доменного імені сайту. Хороше доменне ім’я — давно must have будь-якого проекту у маркетинговій складовій. Досить поширеним запитом в українських проектах є отримання домену – .UA.

Тільки ось при реєстрації домену .UA кожен реєстратор доменних імен попросить документальне підтвердження того, що ви є власником торгової марки доменне ім’я на яку маєте намір зареєструвати.

Тому, перед тим як отримати домен верхнього рівня UA варто зареєструвати вашу торгову марку.

Як зареєструвати торгову марку

Одразу скажу, що самостійно зареєструвати торгову марку в Україні буде вкрай складно, це не та процедура де вам можна дати інструкцію для самостійної реєстрації. Тому бажано залучитись допомогою юриста, який знається на подібних питаннях та має практичний досвід та надасть вам хорошу консультацію по юридичних ризиках в даній процедурі.

Але для себе, перед реєстрацією своєї ТМ ви маєте прийняти рішення:

  • яку торгову марку ви будете реєструвати, це буде лише слово чи лише зображення, або і те і інше (так звана комбінована);
  • торгова марка буде кольорова чи чорно-біла;
  • скільки власників буде у вашої торгової марки і ким вони будуть (ТМ можна зареєструвати як на фізичних осіб так і на компанію);
  • визначитись у якому класі ви будете реєструвати свою ТМ (наприклад ви хочете, щоб ваша ТМ була брендом у певному роді послуг, або брендом при продажі певного виду товару. Можна обирати один клас або одразу декілька)

Виходячи саме з вищевказаних критеріїв буде формуватись ціна на реєстрацію ТМ в Україні.

Дуже важливо самостійно визначитись чи будете ви користуватись торговою маркою, як власним брендом і продавати під нею товари чи надавати послуги, або вам необхідна реєстрація торгової марки лише для того щоб отримати домен в зоні UA. З таким підходом до даного питання ви суттєво можете зекономити гроші на юридичні процедури.

Визначившись із вищевказаними питаннями вже можна переходити до безпосередньої реєстрації. Але я раджу вам з цим не поспішати.

В Укрпатенту є така послуга як Проведення пошуку по зареєстрованим та поданим на реєстрацію ТМ. Рекомендую вам його здійснити.

Результатом Пошуку буде письмовий звіт де Укрпатент видасть вам список усіх зареєстрованих ТМ в Україні, які мають схожі ознаки із вашою ТМ.

Якщо ж буде знайдено дуже схожі ТМ із вашою, то подавшись на реєстрацію у вас буде ризик заплатити юристу і державні мита та у фіналі отримати відмову в реєстрації ТМ, так як однакові чи схожі ТМ по закону не можуть бути зареєстровані.

Отже, даний Звіт про проведення попереднього пошуку буде тою відправною точкою, яка дасть вам розуміння чи йти далі перемальовувати і перейменовувати свою ТМ або ж починати реєстрацію тому що вона унікальна.

Скільки часу займає реєстрація

Реєстрація ТМ займає 12-18 місяців. Крім цього, існує прискорена реєстрація протягом 7,5-8 місяців. Все залежить від того, які збори ви оплатите. Тут діє принцип «чим швидше, тим дорожче».

Але майте на увазі, що такі великі строки реєстрації ТМ не означають, що ви отримаєте захист своєї торгової марки (бренду) саме через даний строк, адже насправді за законодавством правова охорона на ТМ надається з моменту подачі документів на реєстрацію.

Тому тут варто довго не роздумувати, а подаватись на реєстрацію ТМ. Хоча домен .UA все-таки зареєструють лише по закінченню вказаних строків та видачі вам Свідоцтва про реєстрацію ТМ.

Витрати на реєстрацію торгової марки

Ціни на реєстрацію торговельної марки залежить від тих класів, в яких надається правова охорона (наприклад клас — товари, або клас — послуги). Також вартість залежить від вигляду ТМ. Якщо це просто напис, то це одна ціна (менша), якщо на ТМ є зображення і слово, то це вже дорожча послуга. Ціна суттєво залежить і від строку реєстрації та кількості власників ТМ.

Тому розрахунок потрібно здійснювати індивідуально. Але для того щоб приблизно вас зорієнтувати, майте на увазі, що витрати на державні збори за реєстрацію торгової марки протягом 12-18 місяців складуть від 4000 грн., а при реєстрації протягом 7,5 — 8 міс. — від 9 000 грн.

Вказані витрати покриватимуть лише державні збори, без врахування послуг юриста.

Строк дії прав на торгову марку

Свідоцтво на торгову марку видається строком на 10 років, після чого ви можете продовжити даний строк дії прав на ТМ ще на 10 років, але за це доведеться сплатити збір.

Отже, для отримання домену UA рекомендується підходити завчасно, зокрема навіть ще на етапі формування технічного завдання на розробку сайту та підписання Договору із розробниками або дизайнерами. Процедура реєстрації торгової марки в Україні доволі тривала і сама по собі має багато юридичних нюансів, тому прораховуйте свої ризики завчасно.

Також варто мати на увазі, що вчасна реєстрація вашої торгової марки захистить вас від «патентних тролів» та перепродажу домену з вашим брендом.

Юрисконсульт, спеціалізація: IT&IP право, безпека бізнесу, податкова та судова практика.

Коменти

Сергій

Доброго дня п.Олександре.
Дякую за гарну статтю.
Є таке дотичне питання. Є група ФОП які займаються спільним бізнесом так скажемо на повній довірі один до одного. На одну особу зареєстровано доменне ім’я. Як правово оформити право на це ім’я на кілька осіб ,щоб у разі суперечок кожен мав рівне право на його використання. ?
Дякую

Олександр Гарбар

Сергій, дякую за питання.
Відповім коротко, тому що питання обширне.
1. Якщо домен в зоні UA, то ТМ має бути зареєстрована на вашу групу ФОП
2. Між усіма ФОП підписати Договір про спільну діяльність або де обумовити права на домен та уповноваженого адміністратора (можу помилятись, але по-моєму адмін домену може бути лише 1)
3. створити некомерційну / комерційну організацію якій передати права на домен від ФОП, який наразі володіє.

При можна знайти і інші рішення під ваш кейс

Михайло

Дякую за цікаву інформацію!

Але, пане Олександр, я не побачив відповіді на питання, хто може реєструвати торгівельну марку – лише юридична особа? Чи фізична особа без реєстрації компанії чи ПП може оформити торгівельну марку також?

Олександр Гарбар

Михайло, дуже дякую за актуальне питання. Так, варто було і даний момент згадати.
ТМ може реєструвати і звичайна фізична особа (не підприємець), одна або декілька. Так само ТМ можна реєструвати на ТОВ, ПП.