Не секрет, що проблема сміття залишається актуальною для Львова (власне, як і для інших українських міст, бо сміттєзвалища переповнені майже скрізь). Міська влада шукає різні шляхи вирішення проблеми, наприклад, хоче побудувати новий завод для переробки сміття.

Місцеві екоактивісти запропонували власний варіант, який має полегшити мерії завдання, — переробку харчових відходів.

Нещодавно виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив пілотний проект реалізації цієї ініціативи, повідомляє прес-служба ЛМР.

«Я маю невеличку ділянку, тому часто стикаюся з проблемою нестачі добрив. І одного дня я разом із іншими активістами подумала, а чом би у нашому місті не запровадити переробку біовідходів? Ми подивилися на проблему трохи ширше і зрозуміли, що з них можна не лише робити компост, а ще й виробляти біогаз, вирощувати на них хробаків тощо. З цією ідею ми звернулися до місцевих підприємців», — розповіла Tokar.ua Тетяна Чучко, керівник стартап-кооперативу «Екопродукти Галичини» та Школи пермакультури «EcoIncubator».

Першими і найпрогресивнішими виявилися ресторан «Бачевських» і «Кумпель». Вони погодилися не тільки сортувати власні харчові відходи, а й допомогти проекту фінансово. Але для повноцінного старту цього виявилося замало.

«До нас звернулася громадська організація «Пермакультура в Україні» щодо створення пілотного проекту у Львові з організації вивезення, утилізації та переробки саме харчових відходів. Наше ЛКП «Зелене місто» погодилося взяти участь», — зазначила Ірина Кулинич, директор департаменту економічного розвитку.

Організатори проекту залучатимуть невеликі господарства і ферми, яким цікаво переробляти біовідходи в потрібних їм обсягах для того, щоб можна було виростити якісні, екологічні продукти.

«З економічної точки зору бажано, щоб ділянка була в межах 10 км від Львова, але розглядатимемо і більші відстані. У селі Воля Гомулецька створюємо навчальний центр, де будемо передавати відпрацьовані знання бажаючим», — пані Чучко.

Отже, за КП — укладення угод із підприємствами, організаціями, установами, у яких є харчові відходи, а також перевезення та миття контейнерів. (На переробку будуть вивозити до 2 кубів відходів щотижня). За «Екопродуктами Галичини» — технологія переробки та фахівці.

Зараз у команді є чотири спеціалісти, але такої кількості осіб замало для повномасштабного запуску проекту, тому організація шукає волонтерів. За «Пермакультурою» — популяризація ініціативи.

За словами Тетяни Чучко, пілотний проект, який триватиме рік, охопить 10 закладів харчування. На їхньому прикладі будуть розроблені методи сортування і перевезення харчових продуктів, проведуть порівняння методів компостування харчових відходів і опалого листя, а також відпрацюють технології отримання біогумусу з біовідходів.

«Кошти ще не залучені. Ми обов’язково прорахуємо кошторис, аби укласти угоди з перевізником, щоб мати контейнери та щоб перевізник збирав ці контейнери і відвозив їх на полігон», — запевнила пані Кулинич.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти