Днями у Варшаві завершилися міжнародні змагання «Робоматикон», де в одній із дисциплін друге місце виборов харків’янин Денис Волошин. А його колега у своїй категорії потрапив до десятки найкращих, повідомляє Tokar.ua з посиланням на objectiv.tv.

Денис — студент VI курсу факультету комп’ютерних та інформаційних технологій НТУ «ХПІ». На змагання він приїхав разом із TrisM, своїм роботом-сумоїстом, якого хлопець зібрав власноруч. Деталі купував у Китаї через інтернет та на місцевому радіоринку.

«Корпус друкував на 3D-принтері. Брав деякі деталі з неробочого вінчестера. Деякі датчики університет допоміг узяти в нас на кафедрі», — розповів Денис.

Харківський винахідник

Змагання «Робоматикон» проходять у Варшавському політехнічному університеті з 2010 року. Механізовані учасники мають виконувати певні завдання або битися один із одним у межах таких категорій: MicroMouse, Freestyle, Humanoid Sprint, Line Follower, Death Race, Humanoid Sumo, Puck Collect, Line Follower Enhanced та xSumo.

В останній TrisM і показав, на що він здатен. Завдання — виштовхати опонента за межі рингу. Робот Дениса впорався з усіма, окрім польського супротивника.

«З одним учасником у мене була досить запекла боротьба. До двох перемог. А ми з ним змагалися цілих п’ять раундів. Я відразу побачив, що у нього робот потужніший. Він переміг у чесній боротьбі», — каже студент.

Одногрупник Дениса Павло Білоусов виступив у іншій дисципліні — Line Follower. Тут робот має їхати за лінією, точно та швидко. Як він це робитиме, за допомогою яких датчиків, — завдання для конструктора. В результаті Opossum, який обійшовся Павлу десь у тисячу гривень, найкращим не став, але потрапив до почесної десятки.

Загалом у цьогорічних змаганнях взяли участь десь 200 робототехніків.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти