Новина, яка розділила диванних аналітиків на два табори, — український «Енергоатом» підписав меморандум з американською компанією Holtec International про співпрацю у галузі використання малих модульних реакторів.

«А як же відновлювальна енергетика?», — кажуть одні. «Про Чорнобиль вже забули?», — вторять їм інші. Що у тому меморандумі та про які реактори йде мова, розповіли у «Енергоатомі», повідомляє Tokar.ua.

Отже, співпраця передбачає ліцензування в Україні малих реакторів SMR-160. Вони працюють в режимі маневрування потужністю, тобто не потребують потужних ліній електропередач.

Окрім цього, розмістити SMR-160 можна на невеликій площі.

Також у планах — розгорнути будівництво цих реакторів на АЕС України та частково локалізувати виробництво обладнання для SMR-160 на українських підприємствах.

Співпраця між «Енергоатомом» і Holtec International має сприяти тому, аби Україна поступово ставала світовим експортером реакторних систем, конструкцій і компонентів для малих модульних реакторів.

На українському підприємстві запевняють, що SMR-160 може гарантувати «новий якісний рівень безпеки експлуатації АЕС».

Аби здійснити все заплановане, партнери проведуть оцінку необхідної документації, а також інфраструктури ядерної промисловості нашої держави.

У прес-службі зазначили, що саме американці запропонували українському уряду створити на нашій території хаб із розповсюдження SMR-160 в Європі, Азії та Африці.

«Технологія малих модульних реакторів (ММР) визнана одним із найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки, якщо порівнювати їх із традиційними типами реакторів», — запевняють в «Енергоатомі».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Rado

У вас на ілюстрації термоядерний реактор, а не ядерний :)

Назар Токар

На жаль, фото саме цього реактора так і не знайшли у нормальній якості.