Минулий рік був вдалим для вітчизняних стартапів. За підрахунками фонду AVentures Capital, їм вдалося залучити рекордні 265 млн $. Які саме компанії отримали ці гроші? Від яких інвесторів?

Відповіді на ці питання та інші, не менш цікаві факти — нижче.

Спочатку про загальне. За багатьма показниками 2017 рік виявився фінансово кращим за попередній. Наприклад, 2016 року українським стартапам вдалося залучити всього лише 80 млн $. Окрім цього, торік закордонні інвестиції сягнули 96%. 2016 року цей показник був на рівні 58%.

Зросла й середня сума інвестицій. На первинній стадії, коли стартапи збирають гроші на розвиток, вона склала 490 тис $ (проти 450 тис. $). А на стадії, коли стартапи шукають гроші вже для виходу на ринок, вітчизняні компанії в середньому залучили 4,78 млн $ (проти 1,5 млн $).

Єдиний показник, що суттєво зменшився торік, — це кількість угод. Попри приплив інвестицій, 2017 року відповідних контрактів підписали майже вдвічі менше, ніж 2016 року — 44 угоди проти 78. Цікаво, що гірше було лише 2011 року. Тоді уклали 29 угод.

«Загальний обсяг інвестицій в українські ІТ-компанії за останні 5 років склав 630 млн $, зокрема за участю провідних світових інвесторів. Це свідчить про розвиток і стійкість галузі в умовах економічних і політичних проблем країни», — впевнений Євген Сисоєв, один із авторів дослідження.

А тепер від загального до конкретного. Найбільше інвестицій залучив стартап Grammarly, який створив онлайн-сервіс перевірки правопису і граматики англійською мовою. Від General Catalyst, IVP і Spark Capital він отримав 110 млн $.

На другому місці — блокчейн-компанія BitFury. Credit China Fintech Holdings вклав у неї 30 млн $.

Ще 10 млн $ від Almaz Capital, Y Combinator, AVentures Capital, U.Ventures, Digital Future та інших отримав Petcube, який розробляє ґаджети для власників домашніх тварин.

Компанія Інвестиції (млн $)
Grammarly 110
BitFury 30
Petcube 10
People.ai 7
YayPay 5.3
Allset 5
Rentberry 2.8
Talkable 2
Tumkey Lender 2
Promo Republic 1,2
CallPage 1,1

Компанією, яка 2017 року зібрала рекордну суму через краудфандингові майданчики (а саме через Kickstarter та Indiegogo) стала Senstone. На розробку кулона для перетворення голосових заміток на текст їм надали 389 тис. $.

Попередній лідер краудфандингової гонки — стартап Jollylook, який збирав гроші на екологічну фотокамеру, — зрештою посів друге місце, отримавши 377 тис. $:

2017 року українські стартапи зібрали 2 млн $ на Kickstarter та Indiegogo

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти