Попри те, що саме Україна стала одним із лідерів впровадження блокчейну в світі, перші вибори із застосуванням цієї технології пройшли не в нас, а у С’єрра-Леоне.

Так, процес волевиявлення майже не відрізнявся від звичайного (принаймні для виборців).

Але це був лише початок випробувань блокчейну, кажуть у швейцарському стартапі Agora, який відповідав за підрахунок голосів.

Передумовами для застосування нової технології у С’єрра-Леоне стала громадянська війна (1991-2002), яка забрала 50 тис. життів, і три кампанії з різними рівнями махінацій та маніпулювань. Плюс дискредитація нинішньої влади — нещодавно представник провідної партії «загубив» 5,7 млн $, які держава отримала у якості допомоги.

«Ви бачите країну, від якої, напевно, зовсім не очікували першого в історії впровадження технології для забезпечення прозорого виборчого процесу. Але саме така країна, як Сьєрра-Леоне, може врешті-решт мінімізувати спірні наслідки виборів за допомогою нашого програмного забезпечення», — вважає Джарон Лукасівіч, голова компанії Agora.

По суті, голосування проходило у звичний спосіб: після підтвердження особи виборці на дільницях ставили позначку в паперовому бюлетені навпроти прізвища одного з 16 кандидатів на пост президента. Потім цей бюлетень вкидали до урни (загалом їх було 17,7 тис.).

На виборчій дільниці

Блокчейн вступив у гру вже на наступному етапі, коли команда Лукасівіча вручну перенесла інформацію до системи. Цю справу довірили представникам компанії Agora, Червоного Хреста, Федеральної політехнічної школи Лозанни і Фрайбурзького університету. Тільки вони мали відповідний доступ.

Водночас будь-яка особа у режимі «лише для читання» могла переглянути всі операції. Що, власне, і робить вибори на блокчейні відкритими та прозорими.

Надалі Agora планує повністю відмовитися від паперових бюлетенів, аби голосування проходило за допомогою персональних цифрових пристроїв. Це знизить витрати, забезпечить зручніший доступ виборцям, а також унеможливить підробку результатів голосування.

За словами Леонардо Гаммара, виконавчого директора швейцарської компанії, зараз Agora веде переговори з кількома іншими африканськими і європейськими країнами щодо проведення там виборів за допомогою блокчейну.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти