У своїх публікаціях ми вже неодноразово порушували проблему сміття, яка є актуальною для багатьох країн світу, зокрема й для України. Якщо говорити про наші міста, то, мабуть, більше за інших через різні причини постраждав Львів.

Можливо, саме це стало поштовхом для багатьох місцевих еко-ініціатив. За однією з них харчові відходи перероблятимуть на добрива.

Водночас львівська дизайн-студія «Бамбук» створила сайт-інструкцію Garbage31 для сортування сміття.

За життя людина продукує 31 т сміття. Та цю цифру можна скоротити на 80%, бо 25 т мають еко-альтернативи або можуть бути перероблені, запевняють автори проекту. Про те, як ми можемо цьому посприяти, і йдеться на сайті.

«Garbage 31 — це сервіс, що допоможе знайти рішення кожному, хто хоч раз стояв перед смітником із пет-пляшкою в руці і не знав, чи вона взагалі переробляється, і куди її все-таки викинути. Без додаткових досліджень. Просто. За 30 секунд, поклацавши на комп’ютері чи в телефоні, ви зрозумієте, як правильно утилізувати, як зберігати вдома, де здавати в своєму місті і чим замінити, щоб сміття ставало менше», — кажуть розробники.

На головній сторінці — купа сміття, яку вам треба розібрати. Обираючи предмет, ви отримуєте довідкову інформацію: чим його можна замінити, як застосувати у господарстві, як правильно зберігати.

Натиснувши вкладку «Карта», ви дізнаєтесь, де це сміття приймають.

Поки що на інтерактивній мапі є тільки Львів. У рядку пошуку можна ввести назву предмету, код переробки, вказаний на ньому, або матеріал, з якого цей предмет зроблено. Ще один варіант — обрати одну з точок на карті та ознайомитися з довідковою інформацією.

Окрім цього, на сайті є довідник матеріалів. Вони розбиті на класи (вторсировина, органіка тощо) та види (різновиди паперу, металу тощо).

Мета проекту — співпраця громади з представниками відповідального бізнесу для розвитку культури сортування та мінімізації сміття в побуті.

Ми вже писали, що протягом двох років у Хмельницькому з’являться перші підземні контейнери для відходів:

Протягом двох років у Хмельницькому з’являться перші підземні контейнери для відходів

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти