На Сумщині Миколаївська ОТГ звела найбільш енергоефективний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) з-поміж усіх, що нині є в Україні.

Наприклад, завдяки технологіям та спеціальним матеріалам, витрати електроенергії на опалення та вентиляцію скоротяться щонайменше в чотири рази, кажуть забудовники. Такий ЦНАП почне працювати наприкінці місяця.

Що в цій будівлі такого особливого? Ядро її енергоефективної концепції — в особливій інженерній системі.

Мова йде про тепловий насос «повітря/вода»:

«Поєднання цієї технології та підлогового опалення забезпечує найвищу енергоефективність системи. Для вентиляції в ЦНАП використано технологію рекуперації, яка утилізує до 95% тепла повітря та підтримує оптимальний рівень вологості. Приміщення побудоване із SIP панелей з додатковим утепленням, що дозволило досягнути показника опору теплопередачі до 50% вище, ніж при будівництві методом «цегла плюс утеплення», — йдеться в офіційному повідомленні.

За словами Сергія Даниліва, генерального директора компанії-забудовника «Сахара», використання енергії навколишнього середовища дозволяє отримати з 1кВт електроенергії близько 4 кВт тепла.

Отже, ЦНАП Миколаївської ОТГ поєднав у собі шведський досвід у сфері надання послуг та «зелених технологій», додає Сусанна Делланс, керівник програми «U-LEAD з Європою».

Центр надаватиме більше ста адміністративних послуг і буде обслуговувати 10 тис. жителів.

«Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в межах наступної фази. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року», — кажуть автори проекту.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Dimitriy

Бляха-муха! Ну як таке можна видавати? Тупо переписали слова бенефіціарів розпилу.. . Вадим, спробуйте поцікавитись списком цих послуг. Може за ці є гроші можна оптимізувати, скоротити значну їх кількість? Чому б не витратити трошки часу на перевірку “з 1кВт електроенергії близько 4 кВт тепла”, за яких умов насос дає таке співвідношення і чи дає взагалі? Такі цнапи – афера, нецільове використання наших грошей.