Під час швидкого промислового зростання у Піднебесній мало хто замислювався про безпеку довкілля, тому смог та респіратори на обличчях китайців стали звичним явищем.

Однак останніми роками ситуація майже досягла критичного рівня і негативно позначилася на здоров’ї людей.

Зараз влада не шкодує сил та ресурсів, аби виправити те, що трапилося. Наприклад, днями у місті Сіань (провінція Шеньсі) почала працювати найбільша в світі установка для очищення від смогу.

Головне ноу-хау цього агрегату — у системі живлення. Так, він отримує енергію від сонця, але трохи незвичним шляхом. У місті є багато будівель зі скляними дахами, щоб уловлювати сонячне світло. Нагріваючись, забруднене повітря через інженерну систему підіймається вгору до головної труби. Всередині неї — фільтри.

Повітря проходить крізь них і повертається до атмосфери вже очищеним.

Висота труби — понад 100 м. Щодня крізь неї проходить від 5 до 8 млн м³ повітря. Зараз інформація з датчиків забруднення вказує на зменшення концентрації твердих частинок в атмосфері на 19%.

Вартість будівництва склала 2 млн $. Загальна площа очисних споруд становить 10 км².

Але, попри ці успіхи, в екологів є чимало претензій до роботи цієї, безперечно, дуже потрібної очисної станції.

По-перше, немає даних, чи очищує вона повітря від двоокису сірки, найнебезпечнішої речовини, яку лиш може вдихати людина в умовах міста. По-друге, така очисна станція — це крапля в морі навіть для одного міста.

Для нормального очищення повітря таких установок має бути кількадесят. Та з огляду на чималу площу комплексу, це неможливо. Тому потрібні більш практичні варіанти вирішення проблеми.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти