У столиці Нідерландів вирішили довести, що їжу і напої можна продавати без упаковки з пластику. Там відкрили супермаркет Ekoplaza з відділом, де продукти харчування мають будь-яку захисну оболонку, крім пластикової.

Протягом 2018 року у цьому експерименті візьмуть участь інші магазини мережі.

У зазначеному відділі пластикову упаковку замінили на скло, метал, картон, а також біоматеріали, які можна використовувати для компосту. У такій тарі та обгортці можна придбати м’ясо, рис, соуси, молочні продукти, шоколад, крупи, фрукти та овочі. Загалом в екологічному асортименті 700 видів та найменувань продуктів. Тобто жити можна.

Усі товари відділу марковані спеціальним брендом Plastic Free Mark, щоб допомогти покупцям ідентифікувати продукти без пластику.

До кінця року Ekoplaza планує відкрити у Нідерландах ще 74 такі відділи.

Ініціатором ідеї виступила організація Plastic Planet. За словами її представників, презентований відділ стане орієнтиром для інших у боротьбі із забрудненням пластмасою. Зокрема, співзасновниця компанії Сіан Сазерленд закликала британські супермаркети долучитися до цієї ініціативи.

Річ у тім, що саме вони, згідно з дослідженням The Guardian, виробляють мільйон тон пластикових відходів щороку, а отже, є лідерами за цим показником поміж інших країн.

Раніше прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей вже заявила про те, що протягом 25 років в країні заборонять пластикову упаковку і пластикові відходи. Супермаркети отримають заохочення, якщо відмовляться від цього матеріалу.

Торік Plastic Planet провела опитування серед британських покупців: 9 із 10 підтримали ідею, аби у супермаркеті був відділ із продуктами харчування без пластику.

«Десятиліттями нам казали, що їжа та напої не можуть обійтися без пластику. Але це брехня. Відділ продуктів харчування без пластикової упаковки доводить це. Немає жодної логіки в тому, щоб обернути щось таке швидкопсувне, як їжа, у щось таке довговічне, як пластик. Пластикова упаковка залишається корисною декілька днів, але потім століттями вона негативно впливає на екологію. Тому нарешті ми отримали вибір: купувати пластик чи ні», — зазначила пані Сазерленд.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти