Поки Ілон Маск розповідає, які будуть бари на Марсі та як працюватиме марсіанський уряд, інші науковці мислять більш приземлено, точніше примісячно.

Наприклад, за проектом Європейського космічного агентства перша база, населена людьми, з’явиться на Місяці у 30-х роках нашого століття. Хтозна, можливо, їхніми сусідами будуть українці, бо саме КБ «Південне» працює над проектом постійної бази на поверхні земного супутника.

Фахівці бюро презентували свою концепцію під час зустрічі з американським астронавтом Рендольфом Брезником у Дніпрі.

Отже, за словами Геннадія Осинового, начальника проектного відділу «Південного» з розробки спеціальних ракетно-космічних систем, проект має п’ять етапів реалізації.

Попередній етап (2020 — 2030)

Включає картографування видимої поверхні Місяця і розробку важкої ракети-носія «Криптон», а також розгінного і посадкового місячних модулів. Ось на цій стадії і перебуває Бюро разом зі своїми міжнародними партнерами.

Створення мінімальної конфігурації бази (2030 — 2032)

Завдяки картографуванню буде визначено місце майбутньої бази. Саме туди «Криптон» доставить чотирьох космонавтів і модулі для створення самої бази.

Окрім цього, має відбутися вивід на навколомісячну орбіту космічної станції. Вона стане тимчасовим перевалочним пунктом, де будуть зберігатися інструменти та обладнання.

Етап розширеної конфігурації (2032 2042)

Передбачає доставку та монтаж командного і ремонтного модулів, енергетичної установки живлення бази і місяцехода. Також у планах дослідження поверхні Місяця.

Перехід на виробництво (2042 2062)

Створення замкнутої системи життєзабезпечення, виробничої бази та обсерваторії.

Постійна база (2062 — … )

Забезпечення постійної присутності і життєдіяльності людини на Місяці. Концепція в деталях є в презентації.

«Цей проект дуже складний і дорогий. Тому втілити його можна буде лише спільними зусиллями фахівців і компаній із багатьох країн світу, а фінансування робіт за проектом також передбачає участь урядів найбільш розвинених країн», зазначив пан Осиновий.

У травні 2017 року КБ провело круглий стіл на тему створення місячної бази.

В опублікованому звіті зазначено, що з іноземців до проекту залучені директор Шансійського науково-дослідного інституту Лі Пін (КНР) та космічний оглядач, журналіст Анатолій Зак (США).

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти