Людство завжди цікавилося недосяжним. Напевно, кожен із нас колись стояв під нічним небом і вглядався в це нескінченне полотно, посипане яскравими маленькими вогниками, а нескінченність таємниче вабила, пробуджуючи страх і цікавість перед незвіданим.

Можливо, саме такі моменти змушують мрійників писати фантастичні романи, знімати фільми про міжгалактичні подорожі, а науковців — вивчати космос.

Можливо, в один з таких моментів Ілоном Маском оволоділа ідея колонізувати Марс?

Ми вже писали про фестиваль SXSW, на якому Маск півтори години розказував про плани на майбутнє і причини, через які нам потрібно швидше переселитись на Червону планету.

У своїй промові він був дуже песимістичний щодо нашої Землі та оптимістичний щодо Марсу. Але давайте детальніше розглянемо три основні фактори, котрі загрожують людству, за словами вченого.

Глобальне потепління

Чесно кажучи, ця причина виглядає не дуже вагомою, щоб покинути землю. Можливо, наша планета і зазнає невеликих змін у кліматі, але це не призведе до загибелі людства.

Тим паче, ми дедалі активніше переходимо на альтернативні джерела енергії (вітрові та електростанції, електрокари), що зі свого боку мінімізує викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Та й хто вам обіцяє хороший клімат на Марсі?

Штучний інтелект

Ця версія більше нагадує фільм «Термінатор».  Маск озвучив думку, що винахідники не дуже переймаються наслідками створення потужного штучного інтелекту.

«Найбільша проблема всіх так званих експертів зі штучного інтелекту – вони думають, що знають більше, ніж є насправді. Їм не подобається сама ідея того, що машина може бути розумніша за них, тому вони її відкидають», — заявив Маск.

Нині нам відомі примітивні роботи зі штучним інтелектом, які можуть виконувати якісь найпростіші дії.

Також нам відомі секс-роботи, що максимально наближені до людської зовнішності, з мінімальним набором програм поведінки. Але говорити про повстання машин на цьому етапі — передчасно.

Особливо людям, котрі й досі обробляють землю з допомогою коня і ручного плуга.

Можливо, колись і буде створений робот, запрограмований, скажімо, різати людей на шматки довгим мачете, але це вже буде справа рук зловмисників, а ніяке не повстання.

Третя світова війна

От реальна загроза нашій цивілізації — ядерні гриби. Тут засновник Space X як у воду дивиться. І це, мабуть, основна причина, чому Маск майже всі гроші та ресурси вкладає в колонізацію Червоної планети.

Я вірю, що він міг би перетворити наше життя у кіберпанк, як у фільмі «П’ятий елемент», але який у цьому сенс, якщо будь-якої миті це все може бути зруйноване карликами-диктаторами, нездатними домовитись між собою.

Також важливу роль у освоєнні нових земель грає можливість збудувати нову державу з більш досконалими законами та політичною системою.

А як вважаєте ви, дорогі читачі?

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти