Ця стаття не має на меті навчити вас критично і аналітично мислити, це радше спосіб привідкрити для вас таємничу завісу, щоб ви почали самовдосконалення.

І розпочнемо ми з того, що критичне мислення — це не критика всього, що вас оточує.

Вікіпедія визначає критичне мислення, як «наукове мислення, суть якого полягає в ухваленні ретельно обміркованих та незалежних рішень». Та насправді це поняття дещо ширше.

Що таке критичне мислення?

Критичне мислення — система суджень, що допомагає розглядати події, робити висновки і давати оцінку подіям, аналізувати їх.

Можна сказати, що критичне мислення — це спосіб пізнання світу через безупинний процес аналізу та самоаналізу, самопізнання і самовдосконалення.

Критичне і аналітичне мислення є не тільки наслідком, а й важливим чинником формування системи суджень, оскільки передбачає, що через процес мислення і пізнання світу кожен із нас буде приймати якісніші рішення (як на виборчій дільниці, так і у власному житті).

Дуже важливо вміти подивитись на деякі питання зі сторони критичним поглядом.

На жаль, наша система освіти більше готує нас до здачі ЗНО, ніж до дорослого та сучасного життя.

Та, на щастя, в новому суперечливому «законі про освіту» вказано, що розвиток критичного мислення серед молоді буде одним із пріоритетів, адже люди, які мають навички критичного мислення:

  • чесні самі з собою;
  • ставлять запитання;
  • розглядають проблему з різних точок зору;
  • базують судження на доказах;
  • шукають зв’язок між предметами;
  • можуть відокремити конструктив від популізму;
  • готові до постійного процесу саморозвитку;
  • ними практично неможливо маніпулювати.

А це значить, що людина, яка розвивала в собі цей навик (незалежно від того, підліток це чи доросла людина) зможе розуміти майбутні запити ринку праці, самостійно оцінювати ситуацію і ухвалювати рішення.

Це також стосується і побутових ситуацій.

Окрім іншого, така людина зможе оцінити промови політиків не за тим «як вони говорять», а за тим «що вони говорять», буде краще розбиратися в базових демократичних процесах, що відбуваються в суспільстві.

Ці навички потрібні всім: учню на уроці, вчителю в класі, менеджеру на робочому місці, господарці на кухні, покупцю в супермаркеті, громадянину на виборчій дільниці.

Тому прокачуйте свої мізки вже сьогодні, щоб змінювати своє життя вже завтра.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти

Борис Купля

Саморозвиток – важливіша вада людини можливе лише при наявності критичного самоаналізу.