Мінекономрозвитку України спільно з Держрегуляторною службою створило  сайт, за допомогою якого можна з’ясувати поточні ціни на продукти харчування («індекс вареника»). Наприклад, на ті, що потрібні для приготування борщу або ж вареників.

Але це далеко не всі можливості.

Кожен може узяти власну страву і відслідкувати динаміку її ціни. За допомогою онлайн-конструктора можна підібрати продукти, з яких готується страва, обрати часовий проміжок, і програма покаже, як змінювалася ціна на кожен інгредієнт окремо і на всю страву в цілому.

Ресурс збирає та систематизує інформацію про ціни на 23 продукти харчування у чотирьох найбільших рітейл-мережах.

Дані для аналізу надходять до системи автоматично з різних державних джерел (Держстат, НБУ, Всесвітній банк, Євростат), а також із прайсів найбільших українських онлайн-гіпермаркетів, які працюють у різних регіонах країни.

Це дозволяє оперативно оновлювати дані і відстежувати інформацію, що в динаміці надходить із кожного регіону України.

Показники динаміки цін у регіонах оновлюються раз на два тижні. Зміни цін на продукцію онлайн-магазинів оновлюються щодня. До індексів споживчих цін правки вносяться щотижня, залежно від змін показників ринку.

Але дізнатися і порівняти ціни можна не лише в регіонах України, а й в окремих європейських країнах.

В Україні вареники найдешевші. Проте середній українець може собі дозволити найменшу їхню кількість. У Фінляндії на свою зарплатню жителі можуть купити 1,482 порції, в Німеччині 1,409, у Польщі — 836.

В Україні на середню зарплату можна купити 271 порцію вареників за даними Держстату, та 212 за даними торговельних мереж.

На думку розробників, такий сайт стане у пригоді економічним журналістам, аналітикам та експертам, держслужбовцям та всім ощадливим громадянам.

Якщо вас цікавить така інформація — ласкаво просимо до інфляційного барометру.

 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти