Наш уважний читач міг помітити, що новин про космос та Україну стає дедалі більше і вони вже вийшли за межі одного супутника «Либідь», який ніби є і ніби його немає (супутник Шредінгера, саме так).

Україна запускатиме ракети в космос із канадського космодрому, а КБ «Південне» розробляє проект місячної бази та космічного апарату для Саудівської Аравії. Тому не дивно, що днями в Україні з’явився перший космічний кластер.

Де саме? У космічній столиці — Дніпрі, де ж іще.

За інформацією Максима Ткаченка, одного з ініціаторів об’єднання, засновника інкубатора «Space Hub», загалом на Дніпропетровщині базується десь 30 підприємств, які можуть увійти до кластеру. Поки документи про його створення підписали представники 8 організацій.

Серед них: Південний машинобудівний завод, Noosphere, «Дніпрокосмос», Space Hub, Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. Макарова, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара тощо.

«Деякі підприємства — державні, деякі — приватні. Державні підприємства не всі можуть увійти до складу, як учасники. Вони приєднаються за меморандумами», — зазначив пан Ткаченко.

Мета кластеру — вільно обмінюватися досвідом та втілювати спільні проекти. На сайті кластеру можна знайти більш конкретні цілі:

  • Оновлення та розвиток навчальної бази для формування фахівців у сфері космосу
  • Маркетинг наявної космічної продукції
  • Формування бюджету для наукових досліджень
  • Розвиток космічного туризму в регіоні
  • Залучення фінансових ресурсів для розвитку і просування нових космічних продуктів

Щодо останнього пункту. Фінансуватися він буде не за державний кошт, а через залучення вітчизняних та закордонних інвесторів. Саме їх учасники кластеру і шукатимуть цього року.

Також у планах на 2018-й — приєднатися до європейської мережі аерокосмічних кластерів, створити бізнес-акселератор та бізнес-інкубатор аерокосмічних стартапів.

Наразі кластер розробляє три проекти. Перший — це двигун, призначений для транспортування об’єктів у космосі. Є прототип. Сума інвестицій — 400 тис. $. Другий — газоповоротна система тиску в гідросистемах і паливних баках ракети-носія.

Цей проект — на стадії проектної документації, його бюджет — 1,5 млн $. Третій — симулятор невагомості, повної присутності у космосі.

Досягається зануренням людини в скафандрі, підключеному до системи віртуальної реальності, у резервуар зі спеціальним розчином. Поки є лише концепт. Необхідна сума — 500 тис. $.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти