«Немає нічого твого, окрім декількох кубічних сантиметрів у черепі», — казав Уїнстон Сміт, герой роману-антиутопії «1984». Та 2018-го у людини, здається, не залишилося і цього простору, де генеруються та зберігаються думки.

У Каліфорнійському університеті створили пристрій, який здатен читати наші гадки.

Перше випробування продемонструвало 90-відсоткову точність.

Єдине, що поки заспокоює — метод не можна застосувати непомітно для того, кого ви хочете «прочитати». Бо електроди слід закріпити на бічних поверхнях мозку. А для цього треба розкрити череп.

Пристрій перехоплює нейронні сигнали, перетворює їх на голосні та приголосні, і з цих комбінацій у режимі реального часу формує текст, що з’являється на екрані монітору. За словами вчених, прилад може користуватися і новими словами, а не лише тими, які є в його пам’яті.

Першими піддослідними стали двоє пацієнтів, зазначено у науковому журналі Neural Engineering. Вони слухали один і той самий текст із 10 простих речень, тобто кількість слів була обмеженою. В обох випадках налаштування пристрою тривало менше 7 хвилин.

Також у статті вказано, що раніше вже публікувалися наукові роботи на тему розпізнавання думок, але жодного разу не йшлося про реальний час.

«З огляду на продуктивність, продемонстровану машиною в цій роботі та її здатність до розвитку, ми сподіваємося, що її потенціал стане платформою для майбутнього нейропротезування мови», — зазначив Девід Мозес, керівник проекту.

Інакше кажучи, невдовзі ми зможемо «почути» тих, хто з певних причин не здатен говорити. Та те, коли держави та корпорації почнуть використовувати цей метод проти інших людей, здається, теж — лише питання часу.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти