У Львові триває боротьба за місто, вільне від сміття. Подальшою ініціативою у цьому напрямку став проект Clean City студентів «Львівської політехніки».

Вони створили сайт та відповідний додаток, за допомогою яких можна відстежувати та регулювати наповненість сміттєвих баків.

Додаток має допомогти місцевій громаді вирішити проблеми зі сміттям

Купи сміття в урнах, біля них, просто на землі — картина, знайома багатьом. Що робити у таких випадках? Пройти повз, зробивши свій внесок у вигляді порожньої пляшки? Шукати двірника? Дзвонити на гарячу лінію до мерії або писати туди листи?

Який би шлях ви не обрали, треба визнати, що докорінно змінити ситуацію ви не зможете.

Бо владу і громадян досі розділяють кабінети та заступники заступників. Зробити коротшим цей бюрократичний ланцюжок і вирішили Роман Віт та Микола Мацях.

У Clean City є мапа, де позначені всі львівські смітники, а отже, можна дізнатися адресу кожного, знайти компанію, яка відповідає за вивезення, та написати відгук, зазначивши, чи є будівельне сміття, чи ні.

Наразі розробники тестують ще зручнішу функцію. На деяких смітниках є QR-код — сфотографував та надіслав. Окрім цього, можна зазнимкувати стихійні купи. Також є пункт «Чисто» для збільшення точності аналітики.

«Ми хочемо спочатку спробувати цю ідею в центрі міста, і подивитися, як вона тут працюватиме. Тому що тут є великий потік людей і, відповідно, є потенційно більша кількість відгуків», — зазначив Микола.

Інформація надходить на сервери проекту. До них мають доступ працівники міської ради, які через адмінпанель переглядають проблемні ділянки.

Завантажити додаток для Android можна тут. App для iOS ще у розробці.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти