Наприкінці березня — початку квітня спеціалісти Центральної аналітичної лабораторії (ЦАЛ) із ДСП «Екоцентр» приймали польських колег із компанії Partner Systems.

Ті привезли із собою фільтрувальну установку FPW-50, яка очищує воду від шкідливих речовин, зокрема й радіонуклідів.

Пристрій вирішили протестувати на озері Азбучин — одній із найбільш забруднених природних водойм зони відчуження у Чорнобилі. Кінцева мета експерименту — отримати воду, придатну для вживання.

Як розповіли у ЦАЛ, FPW-50 поєднує в собі класичні методи водопідготовки та очищення стічних вод: коагуляцію, механічну фільтрацію, іонообмінну сорбцію та дешевий спосіб знезараження. Тому пристрій не є чимось революційним, зазначила Юлія Балашевська, начальник ЦАЛ.

«Проте досить вражає оформлення установки, її ергономічність та зручність при простоті використання та чималій потужності», — додала вона.

Фахівці з Partner Systems повідомили, що результати дослідів будуть незабаром — зараз лабораторія вивчає отриманий фільтрат. Спеціалісти сподіваються, що результати випробувань будуть позитивними. Тоді пристрій можна буде використовувати для одержання питної води в умовах радіоактивного забруднення.

З ним і ядерну зиму буде легше пережити.

Partner Systems існує з 2000 року. Спеціалізація компанії — виробництво фільтрів, що мають очищувати воду в кризових ситуаціях (під час катаклізмів, терористичних актів, випадкового або умисного зараження води), а також — виробництво знарядь для зберігання питної води у польових умовах.

Нагадаємо, що у листопаді 2017 року у Чорнобилі почали зводити першу сонячну станцію.

У Чорнобилі будують першу сонячну електростанцію

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти