Космос — нескінченний, а час (для людини) — ні. Тому американські вчені вирішили звернутися по допомогу у вивченні небесних тіл до штучного інтелекту. І, як виявилося, не дарма — інструменти машинного зору, які раніше застосовували для створення автопілоту, дуже добре справляються із сортуванням та аналізом астрономічних даних.

Наприклад, саме завдяки ШІ світлі голови дізналися про 6 тис. нових кратерів на поверхні Місяця.

Cупутник Землі, за деякими підрахунками, має сотні тисяч кратерів, які утворилися внаслідок ударів астероїдів та метеоритів. Що менше часу дослідникам доводиться витрачати на фотографії Місяця, маркуючи кратери вручну, то більше у них шансів зосередитися на інших, складніших дослідженнях, пов’язаних із вивченням нашої Сонячної системи.

І тепер, завдяки ШІ, така можливість є.

Учені з університетів Торонто, штату Пенсильванія і штату Аризона використали convolutional neural network або CNN. До програми завантажили дані про те, як має виглядати кратер. Потім виділили їй нову ділянку на поверхні Місяця, яку вона й дослідила.

Так астрономи й дізналися про 6 тис. нових кратерів. За їхніми словами, нейронна мережа зробила це доволі швидко.

«CNN значно збільшує швидкість ідентифікації кратера. За лічені хвилини вона знаходить об’єкти серед десятків тисяч ймовірних кратерів на DEM (Digital elevation model або цифрова модель). При цьому програмі не потрібен людський контроль. Тобто науковець може братися за інші справи», — зазначають дослідники.

Так, поки система працює не ідеально. Наприклад, якщо фахівець із кратерів знаходить 100% таких об’єктів, то CNN — тільки 92%. Водночас ШІ — це доволі зручний інструмент, який може прискорити відповідні дослідження.

До того ж, аналогічні методи вже використовують для визначення гравітаційних лінз, виявлення нових екзопланет та для класифікації галактик.

Приклад зображення, на якому можна побачити продуктивність нейронної мережі. Сині кола – це кратери, ідентифіковані людьми, і які побачив ШІ; червоні кола – нові кратери, знайдені мережею; фіолетові – це ті, які вона пропустила.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти