Самокерований автомобіль, окуляри доповненої реальності, засіб для левітації та пристрій для телепортації — це не перелік реквізиту нового голлівудського фантастичного фільму, а розробки компанії Alphabet X (раніше — Google Х).

Щоб над проектом працювала лабораторія X, він має відповідати трьом критеріям: потенційно вирішувати проблему, яка зачіпає мільйони або мільярди людей; базуватися на сміливій науково-фантастичній технології; і має бути хоча б надія, що його вдасться реалізувати за 5-10 років.

Штучний інтелект у сільському господарстві ідеально вписується в ці рамки. За даними ООН, від 20 до 40 відсотків світових урожайних культур щорічно гине через шкідників і хвороби, попри використання мільйонів тонн пестицидів.

Це називають однією із причин, чому досі не вдається забезпечити мінімальним врожаєм усі регіони планети.

ООН навіть включила ціль «подолання голоду» до «17 цілей сталого розвитку», які 193 країни світу зобов’язалися виконати до 2030 року. Тому пошук продуктивніших і стійкіших методів ведення сільського господарства принесе користь мільярдам людей.

Штучний інтелект — це, до речі, смілива і потужна технологія, і швидкість її розвитку означає, що 5-10 років для реалізації проекту може бути цілком достатньо.

Астро Теллер (голова компанії) зазначив, що сільське господарство — надзвичайно складна галузь, тому Alphabet X ставиться до неї дуже серйозно.

Він не розкривав усіх таємниць і напрацювань проекту, але повідомив, що штучний інтелект планують застосовувати як у прикладній сфері (посів або збір урожаю), так і в аналітичній, для ухвалення важливих рішень: коли і як краще проводити зрошення, як шкідники та інші фактори можуть вплинути на виробництво їжі тощо.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти

Soonya

Дякую. Цікаво було прочитати.