Вам подобається, коли за вами шпигують? Звичайно, що ні. Що ви зробите, помітивши, що на вулиці за вами вперто плентається якийсь підозрілий суб’єкт в окулярах, насупленому по самі очі капелюсі і довгому пальті?

Мабуть, звернетесь до поліції із заявою про переслідування, чи не так? Але сучасні нишпорки виглядають зовсім не так, як персонажі детективних романів минулого століття.

І при цьому вони знають про нас безліч фактів, які нам хотілося б приховати.

Що збирає пошуковий гігант?

  • Знайте: якщо Ви увімкнули місцезнаходження для пошукової системи на своєму смартфоні, то з першою передачею трафіка Google почне зберігати на своїх серверах історію вашого місцезнаходження. Це відбувається автоматично, щойно ви вмикаєте телефон. Кожен ваш крок під контролем.
  • Так само Google зберігає вашу історію пошуку на всіх пристроях. І не тіште себе ілюзією таємності, видаливши історію пошуку та історію телефонних розмов. Адже Google все рівно буде це зберігати, поки ви не вилучите всю інформацію на кожному з ґаджетів.
  • Google проводить на вас досліди у галузі маркетингу. Не знали? Для цього він враховує вашу інформацію, розташування, стать, вік, роботу, інтереси, стосунки, хобі, можливу вагу (!) та, звісно, ваш дохід. Скажете, до чого тут вага? А хто шукав у пошуковій системі пігулки для схуднення? Не ви? Так отож!
  • Ви щойно погодилися з умовами використання того чи іншого продукту Google, але довжелезний список пунктів і підпунктів прочитати полінувалися? І даремно! Ще один факт: Google зберігає інформацію про кожен ваш використаний додаток, розширення веб-переглядача (і Adblock зокрема), знає, як часто ви їх використовуєте, навіть знає сенсорні частини дотиків. Знає ваші розмови у фейсбуці, де саме велася розмова, о котрій лягаєте спати.
  • YouTube як партнер команди Google теж зберігає історію переглядів. Він може припускати, консерватор ви чи ліберал, визначити національність та приналежність до віри і навіть зрозуміти, що ви очікуєте народження малюка. Може вирахувати ваші ознаки депресії і схильність до суїциду. Словом, знає про вас такі речі, які б вам явно не хотілося афішувати.
  • До прикладу, Google пропонує завантажити всі свої дані, які він зберігає у себе. Це може досягати і 5,5 гігабайтів інформації, що приблизно складає 3 мільйони документів Word або LibreOffice! У цей перелік включено: електроні листи, контакти, файли Google Диску, закладки браузерів, відео YouTube, фотографії, відео на смартфоні, заходи, які ви відвідували, що і де ви купували, календар, історію Google Hangouts, розташування, музику, куплені продукти Google (книги, музика, список додатків), створені вами сайти, доступ до пристроїв, сторінки, які ви поширювали (і котиків теж! :) ), будь-які ваші кроки…

Вихід є!

Почнемо з активності!

  1. Перейдіть до власної активності Google
  2. Оберіть «Видалити активність за» та оберіть потрібний час та сервіси
  3. Натисніть «Видалити», щоб видалити все те, що зберігається про вас на всіх основних додатках.

Вимкніть це!

Радимо, вимкнути на своїх мобільних пристроях Android або IOC звіт від вашого місцезнаходження. Так бодай інтернет-монстри та інші приватні структури не будуть знати ваше розташування.

Не будьте піддослідним кроликом зчитувальних маркетологів!

  1. Зайдіть у налаштування Google Adsence
  2. Натисніть кнопку «Персоналізація оголошень», для заборони персоналізації реклами
  3. Клацніть «Вимкнути», щоб підтвердити.

Активіст за права курців. Нікого не чіпаю. Час від часу публікуюсь в журналі «Фокус».

Коменти