Зараз часто відеоігри збирають навколо себе десятимільйонні аудиторії, а з допомогою деяких ґеймпроектів проводять навчання в університетах. Їх багато хто визнає видом мистецтва, тож цікавитися цим варто, якщо хочете йти в ногу зі світом.

В Україні ми теж можемо та вміємо розробляти відеоігри, про що ви детально зможете дізнатися у цій статті про п’ятірку найкращих українських відеоігор останніх п’яти років. Поїхали!

Foxtail

Розробник: Gingertips Game Studio
Дата виходу: в процесі

Ще у 90-х дітлахи захоплювалися піксельними відеопригодами, де гравцеві доводилося розв’язувати цікаві головоломки та завдання. Квартет українських розробників зі студії Gingertips Game Studio, певно, теж фанатіє від такого раритету, адже їхня дебютна відеогра FoxTail (нашою «Лисохвіст») виконана за всіма стандартами жанру квестів 90-х.

У центрі сюжету лисиця Лія, що влітку приїхала в рідне село, навідати бабусю. Несподівано для себе головна героїня опиняється в доволі складних обставинах, в яких вам разом із нею доведеться долати будь-які труднощі (в трейлерах нам обіцяють гігантську черепаху та балакучого кажана). Усе це заради рідної бабусі!

Ґеймплей відеогри, як не дивно, представлений тим самим «пойнт-клік» квестом. Тож діалоги з персонажами, пошук предметів, взаємодія з навколишнім середовищем — усе це вирішується клацанням мишою на екрані.

Надзвичайно цікава та атмосферна історія разом із ґеймплеєм з 90-х дають забавці FoxTail повне право зайняти одну зі сходинок у нашому топі навіть до повноцінного релізу.

Сторінка в Steam | Офіційний сайт

We Are The Dwarves

Розробник: Whale Rock Games
Дата виходу: 26 лютого 2016

Глянувши вперше на We Are The Dwarves навіть не спадає на думку, що ця гра розроблена київською студією Whale Rock Games.

Адже стиль відеогри геть не асоціюється з українським ґеймдевом. Тут є надзвичайні космічні океани, гори каменю та кілька кланів дворфів (тобто гномів), що час від часу вирушають у космічні експедиції на пошуки зоряних світил.

Так само і три головні герої відеогри: гноми Форсер, Смешфіст та Тінь. Саме вам доведеться керувати їхньою мандрівкою, а це, повірте, завдання нелегке. Адже тутешній ігролад, що характеризує гру як тактичну екшн-RPG, вимагає пильності, зосередженості та терпіння.

Відеогра не повинна сприйматися як феєрична м’ясорубка. Вона значно складніша, і кожен бій тут треба продумувати по кілька хвилин, поступово змінюючи тактику, роблячи тактичні паузи.

На жаль, такий ґеймплей не для всіх, тож і We Are The Dwarves як відеогру дещо недооцінили. Але ви можете це виправити, придбавши собі цей витвір, ціна за який для жителів України вдвічі менша, ніж для всіх інших країн.

Гра у Steam | Офіційний сайт

Козаки 3

Розробник: GSC Game World
Дата виходу: 20 вересня 2016

Про легендарних «Козаків» від GSC Game World, що вийшли на зламі століть і без перебільшення підкорили всю ігрову Європу, відомо чи не кожному. Але от про продовження, «Козаки 3», що вийшли ще два роки тому, на жаль, знає навіть далеко не кожен фанат оригіналу.

«Козаки 3» часто недоброзичливо називають перевиданням, немов це не окрема відеогра, а ті ж самі «Козаки» 2000-х, тільки з новою графікою.

Справді, механіка стратегії ззовні виглядає чи не один в один з оригіналом. Але й нововведень, насправді, не кіт наплакав: під десяток нових ігрових націй та бійців, понад десять сюжетних кампаній, ребаланс бойових характеристик, підтримка модифікацій і т.д.

Хоча Україні піхоту ближнього бою так і не додали ;).

Також залюбки зазначу, що розробники понад рік активно підтримували гру вчасними та корисними оновленнями, дослухаючись та не ховаючись від спільноти гравців.

Хоча й проблеми у відеогри теж є, але, у будь-якому разі, старожилам серії однозначна рекомендація. Підтримайте найбільшого вітчизняного розробника відеоігор!

Гра у Steam | Офіційний сайт

Ostriv

Розробник: програміст Євген (прізвище невідоме)
Дата виходу: у процесі

Якщо вам не до вподоби «Козаки», де всі бійці виглядають як один, а бої зазвичай проходять без застосування тактики, то Ostriv це саме та стратегія, на яку вам варто звернути увагу.

У цій грі вам доведеться очолити групу людей та збудувати своє власне селище, яке потім, дай Боже, перетвориться у повноцінне місто, з яким усі рахуватимуться!

У грі надзвичайно детальна система будівництва, яка дозволяє прослідкувати за процесом створення будинку від закладання фундаменту до покриття даху соломою.

А ще тут немає прив’язки до клітинок чи кутів — де і як хочете, так і ліпите споруду. А споруд тут і кури не клюють: хати, лісопильні, скотобійні, корчми, церкви і ген за обрієм практично все, що існувало в українському селі XVIII століття.

Взагалі гадаю, що, якщо люди самі не приходять по твою гру, то щось із нею певно не так. А коли проект дійсно цікавий та потрібний людям — слово про нього саме мандрує мережею й привертає нових покупців. Я не дуже добре знаю, що таке «бізнес-план», але точно знаю, що у фінальної версії «Острів» немає підстав продатися менше ніж мільйоном копій, — каже автор гри, програміст Євген із Харкова, що самостійно розробляє Ostriv уже котрий рік поспіль.

«Острів» справді має всі шанси стати одним із найкращих містобудівних симуляторів за всю історію ґейміндустрії.

Ця відеогра вже має надзвичайно велику та активну аудиторію за кордоном, яка постійно дивується з крутості нашого українського села.

Офіційний сайт

Metro: Last Light

Розробник: 4A Games
Дата виходу: травень 2013

Усі ігри, згадані вище, навряд можна віднести до високобюджетних та масштабних проектів. Однак Metro: Last Light, постапокаліптичний шутер від київської студії 4A Games, соковитий в усіх своїх проявах: від графіки до сюжету, від рушія до художнього дизайну.

Ця відеогра створена на основі однойменних романів російського письменника Д. Глуховського. Надворі Москва, де після ядерного вибуху одні руїни, радіаційний пил та кровожерливі мутанти, що пристосувалися до нових умов.

Для людини такі умови стали фатальними, тож усі, хто вижив, знайшли прихисток під землею, в коридорах московської підземки.

Так і наш головний герой, Артем, що за сюжетом гри проходить складний шлях подорожей Москвою в пошуках істини, а також способу врятувати останніх москвичів, перш ніж вони переб’ють одне одного.

Для цього вам доведеться двічі втікати з полону, перестріляти кілька сотень ворожих солдатів та монстрів, прогулятися під стінами Кремля і навіть за бажанням відвідати мавзолей Леніна!

Усе це команда 4A Games вдало скомпонувала, випустивши у світ одну з найбюджетніших та найвідоміших українських відеоігор — Metro: Last Light.

Гра у Steam | Офіційний сайт

В результаті

Українських ігор безліч і щороку виходять нові творіння. За моїми власними спостереженнями, єднає їх одне — творчий підхід та плекання з боку розробників, що завжди змушує закордонних ґеймерів захоплюватися нашими іграми, як свіжим ковтком повітря.

Журналіст, ліцеїст та автор мовознавчого проекту «Солов’їна».

Коменти

DoctorErn

Висновок умиляє. Названі мало не єдині проекти, два з яких в розробці, але ігор – безліч. Далі: творчий підхід їх єднає? Што? Тобто, по-вашому, усі ці ігри схожі за візуальним стилем, чи за механікою, чи хоча би філософією геймплею? Я так не думаю. Дві стратегії, пойнт-н-клік, ізометричний екшн і шутер. Де схожості?

Побережний Віталій

Ви не так зрозуміли. Схожість просто у тому, що більшість вітчизняних розробників застосовує ТВОРЧИЙ ПІДХІД при розробці. У нас не клепають такі ігри, як на заході. Всі вони оригінальні та зі своєю душею, саме це їх об’єднує, а не подібність якихось конкретних ігроладних, художніх чи сюжетних частин. “Козаки” запам’яталися масовістю, “Метро” духом постапокаліпсису, “Острів” колоритністю та детальністю.

Raven

А де останні ігри про Шерлока Холмса?)

Побережний Віталій

Там розробник змішаний. Вирішив, що додаватиму тільки чисто українські ігри.
https://uk.wikipedia.org/wiki/Frogwares