13 квітня суддя Таганського суду Москви Юлія Смоліна задовольнила позов місцевого Роскомнагляду, постановивши заблокувати месенджер Telegram на території РФ.

Суддя вирішила почати блокування негайно, тобто до набрання рішенням законної сили.

Юристів та представників месенджера на судовому засіданні не було. Власник Telegram Павло Дуров нещодавно заборонив юристам узагалі брати будь-яку участь в «процесі».

Щоправда, адвокати надіслали до суду прохання перенести засідання, але його було відхилено.

Сам розгляд тривав 20 хвилин, після чого суддя 40 хвилин готувала рішення у нарадчій кімнаті.

У чому причина?

Блокування Telegram цього разу викликане тим, що його представники відмовилися передати ФСБ ключі шифрування до листування користувачів. Представники Telegram заявляли в пресі, що це технічно неможливо.

За це «порушення» месенджер раніше оштрафували на 800 тисяч рублів (на сьогодні — 10 тис. євро).

Чого слід чекати?

На нещодавньому ICO Telegram російський мільярдер Абрамович інвестував 350 млн доларів у месенджер, і цей внесок склав майже половину всіх інвестицій. На думку деяких експертів, усі «заборони» месенджера нині є безкоштовним піаром для Telegram.

Адже після сьогоднішнього «блокування», яке технічно провести буде доволі складно, про Telegram пишуть безліч медіа у всьому світі.

Нагадаємо, що спроби заблокувати Telegram у РФ тривали з травня 2017 року. Месенджер хотіли заблокувати за «несвоєчасне подання документів», за «відсутність в реєстрі організаторів розповсюдження інформації» та навіть за «лояльне ставлення до терористів»:

У Росії заблокують месенджер Telegram

Коменти