Як відомо, українські чиновники рідко до когось дослухаються — чи до активістів, чи до журналістів, чи до правозахисників. Рідко – це щоб не сказати «майже ніколи». Та випадок із київськими школярами Микитою Шульгою та Софією-Христиною Борисюк став приємним винятком.

2016 року діти розпочали незвичайний для нашої держави проект із компостування відходів у школах. А вже сьогодні їхню ініціативу підтримали у Міністерстві екології та природних ресурсів і Міністерстві освіти та науки України!

Тому 2018 року еко-експеримент охопить вже 200 навчальних закладів.

Микита та Софія навчалися у 6-му класі столичної школи №17, коли вирішили компостувати відходи зі шкільних їдалень. Майданчиком для експериментів, з дозволу керівництва, стала їхня альма-матер. Проект представили на краудфандинговій платформі GoFundEd, де учні за півтора дня зібрали 11 тис. грн.

На ці гроші вони придбали власне компостер та хробаків-старателів.

Микита та Софія

Далі — більше. До проекту доєдналися ще 5 навчальних закладів. Потім юні екологи отримали грант на 5 тис. $, який витратили на 24 компостери — по одному на школу з кожної області.

Проект, який згодом розрісся до 32 шкіл, назвали «Компола» («компостувати» + «школа»).

На фото — учні з ліцею №100 «Поділ» вперше завантажують компостер

І ось тепер мова йде вже про 200 навчальних закладів, які обиратимуть поміж усіх охочих.

«В українських школах компостуватимуть харчові відходи. Я обіцяв юному еко-активісту Микиті Шульзі, який прийшов до мене з цією ідеєю, що ми підтримаємо її», — написав на власній сторінці у Fb Остап Семерак, міністр екології та природніх ресурсів.

У 200 закладах, які відповідатимуть умовам конкурсу, встановлять компостери для переробки харчових відходів. Ключовим критерієм відбору шкіл-учасниць буде мотивація, яку можна продемонструвати в креативному завданні, та відповідність технічним вимогам. Заявки прийматимуть до 24 квітня 2018 року.

Проект будуть впроваджувати за грантові кошти та за підтримки ГО «Україна без сміття».

Ознайомитися з умовами конкурсу та заповнити анкету учасника можна тут. Слідкувати за діяльністю «Комполи» — тут.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти