Мабуть, проблема чистої питної води близька кожному регіону України і хто як може, так її й розв’язує. Одні просто відстоюють воду, другі ставлять фільтри, треті звертаються до народних методів, четверті — купують вже очищену.

Власний варіант запропонували у Дніпрі — там створили водоочисник на основі природних процесів. Науковці кажуть, що завдяки цьому вода нічим не відрізняється від джерельної.

Віктор Гевод, доктор хімічних наук, який викладає в Українському державному хіміко-технологічному університеті, працював над своїм фільтром ще з 90-х років. У своєму проекті він відмовився від змінних картриджів та реагентів.

У результаті разом зі своїми студентами пан Гевод прийшов до природного методу очищення. Уперше про пристрій, який йому вдалося зібрати, доктор розповів кілька років тому:

«Якщо коротко, то суть нашого методу — клин клином вибивають. У водопровідних системах забруднення води відбувається за рахунок розмноження гнильних бактерій. Якщо ж у воду подавати повітря, то так ми створюємо тепличні умови для утворення іншого виду мікробів».

Для цього у фільтрі є кремнієва суміш, яка замінює піщані та глиняні шари. Там і живуть «добрі» бактерії, що ведуть боротьбу зі своїми шкідливими «колегами».

Результати цього протистояння збираються в окремий резервуар. З кожного літра – десь півсклянки. Окрім цього, за рахунок повітрообміну видаляються різні шкідливі сполуки.

Але, якщо говорити мовою науковців, то «очищення води відбувається за рахунок багаторазового проходження добре аерованого водного потоку крізь біологічний фільтр і вдосконалений флотатор».

Є декілька видів водоочисників. Наприклад, очисники для комерційного споживання, які встановлені в деяких школах, дитячих садках та лікарнях Дніпропетровщини.

«Собівартість очищення складає 8 копійок за літр», — зазначає студент Іван Борисов, який допомагав у створенні апарату.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Володимир

так а що – яка продуктивність? які для тих бактерій потрібні умови? чи не потрапляють вони потім у вихідну воду? стільки питань, що думаеш – чи не краще просто ставити сучасні системи водопідготовки з керуванням через вайфай?

Іван Янковий

Щось цьому фільтру вже з десяток років мінімум, а досі ніхто ним не зацікавився, щоб виробляти в промислових масштабах.

Олександр

Можливо він дійсно у чомусь інноваційний, але як ми знаємо у нас всі починання ховають ще в зародку, нажаль.

Назар Токар

Давайте подивимось, що з того буде. До речі, є багато прикладів, коли все працює. Зокрема, ми про них пишемо :)