Мимохідь ми вже згадували про українського школяра, який створив унікальну технологію виготовлення паперу з опалого листя. Настав час розказати про нашого співвітчизника детальніше, бо днями він повернувся з конкурсу Golgen Climate, що проходив у Кенії. За свою ідею хлопець отримав Гран-прі!

Загалом на конкурсі було представлено понад 200 проектів із 25 країн світу. Серед них — США, Канада, Бразилія, Македонія тощо.

Валентин Фречка — саме так звати юного винахідника — вчиться в 11-класі Сокирницької школи (Закарпатська область). Він уже неодноразово перемагав у національних олімпіадах з екології та біології.

Окрім цього, у березні 2018 року Валентин, який, до речі, є членом Малої академії наук, узяв «золото» на конкурсі «I-Fest-2018», що проходив у Тунісі. Туди він також їздив із проектом перетворення листя, який належить до проектів екологічної інженерії.

«Ця технологія достатньо дешева для використання, із подальшим відновлюванням цього ресурсу. З листя можна виготовляти газетний чи пакувальний крафт-папір, а також туалетний і гідроізоляційний папір, залежно від технології переробки сировини», — повідомляла прес-служба МАН.

Журналістам телеканалу Sirius школяр розповів, що майже рік він разом зі своїм науковим керівником Ольгою Сабадаш збирав опале листя різних дерев. Кожний сорт зберігався в окремому боксі. Після хімічних реакцій дослідники отримали целюлозу, а згодом — і висушений лист паперу.

За словами пані Сабадаш, такий спосіб виробництва дешевший за обробку деревини.

У червні Валентин полетить до США на конкурс Genius Olympiad 2018, аби презентувати там свою ідею. Якщо хлопець переможе, він може розраховувати на стипендію для навчання у Штатах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти