Ростислав Камеристов
Опубліковано: 20 Квітня 2018
Оновлено: 22 Квітня 2018

Що ми знаємо про каву? Що вона додає енергії, стимулює до праці і врешті-решт — просто смачна. Однак щоб цей напій став справді неперевершеним і ще й корисним, слід дотримуватись певних правил у його виборі і приготуванні.

Ми підготували кілька практичних порад для того, щоб кожне горнятко вашої запашної кави дарувало вам насолоду та бадьорість, і надихало на нові ідеї.

Обираємо свіжі зерна

На смакові якості кави впливає насамперед сорт зерен та ступінь їхнього обсмаження. Якщо ви любите не надто міцну, проте ароматну каву, обирайте арабіку. Якщо ж вам до вподоби гіркуватий тонізуючий напій із великим вмістом кофеїну, варто віддати перевагу суміші арабіки та робусти.

То ж, купуючи каву у вакуумній упаковці, уважно прочитайте склад і переконайтеся, що усі добавки в продукті — лише натуральні.

І все ж справжні кавомани воліють купувати зерна у спеціальних крамничках. Зважте на їхній ступінь просмаження, адже цей фактор також впливає на смакові якості напою.

Кажуть, кавомани усього світу поділяються на «італійців» та «німців», чиї бариста ведуть тривалу непримиренну суперечку щодо того, чия кава смачніша.

Німці звинувачують італійських виробників у тому, що вони «перепалюють» каву, перетворюючи її на «сажу». А ті зі свого боку дорікають німцям у недостатній смаковій насиченості.

То ж мусите визначитись, чого вам хочеться. Кислинки? Сміливо купуйте німецьку, австрійську, швейцарську продукцію. Гіркуватості? Тоді оберіть щось за італійською рецептурою.

Неправильно

Купувати каву у великих кількостях, сподіваючись, що вам її вистачить на кілька місяців. Адже ідеальна кава має бути щойно змеленою. І краще, якщо ви розрахуєте її кількість максимум на два тижні, а потім не полінуєтеся прийти до крамниці за свіжою порцією.

Звичайно, це не дуже вигідно з економічної точки зору, проте ми ж хочемо пити добру каву, хіба ні?

Правильно

Герметично запакована кава на 250 грамів — ідеальний вибір у супермаркеті. Якщо ж вам дорогою трапиться спеціалізована крамниця, придбайте максимум 100 грамів продукту та навідайтеся за новою покупкою за кілька днів.

Розмір має значення

Від того, як саме ви готуєте свою каву, залежить спосіб її подрібнення. Зерна дрібного помелу стають ще гіркішими після сублімації, а грубого — додають приємного аромату напою.

Неправильно

Використовувати для приготування кави суміші із різним типом помелу. Ви не отримаєте ані бажаного смаку, ані аромату, а за консистенцією кава може вийти надто в’язкою або ж ви ризикуєте відчути часточки зерен на язику й піднебінні.

Правильно

Для автоматів — грубий помел, для турки чи гейзерної кавоварки — середній, для заварювання — дрібний. Тільки так ви зможете отримати правильну каву.

Зберігаємо, як скарб

Кава — продукт, який насправді швидко псується. І якщо її зберігати впродовж кількох місяців на вологій кухні та ще й за високої температури – будете пити свою каву із пліснявою.

Неправильно

Залишати каву у відкритій фабричній упаковці, просто закріпивши її защіпкою. Мішечки з тканини і паперові пакети теж не підходять — кава швидко «видихнеться», адже головний ворог кави — повітря.

Правильно

Сухий скляний контейнер чи банка з кришкою, що загвинчується — ідеальна ємність для зберігання.

У турці, гейзері чи в апараті?

А це вже ваш вибір, чого чия душа бажає. Ми ж можемо порадити наступне.

Неправильно

Залишати каву у гейзерній кавоварці, бо сублімація триває навіть тоді, коли ви вимкнули апарат. Краще розрахуйте оптимальну порцію, щоб пізніше зварити собі наступну і смачну.

Користуватися металевими фільтрами для кави, хоч би як консультант у магазині побутової техніки переконував, що вони надійніші і практичніші за паперові. Справжні гурмани сходяться на тому, що метал «забирає» власний смак кави і додає йому нових присмаків.

Варити каву по-турецьки в будь-якій турці, крім мідної, та готувати її на великому вогні і дати закипіти.

Забувати видаляти накип у домашніх кавових апаратах і чистити кавомашину. Так, вона все вміє сама: і відмірює порції кави та води, і міцність кави та температуру регулює. Але от мити себе сама, на жаль, не навчилася.

Правильно

Використовувати для приготування кави лише фільтровану або пляшкову воду, але не з-під крану і не кип’ячену.

Заварювати каву краще не у чашці, а у френч-пресі.

А ідеальна кава по-східному готується так: дві чайні ложки меленої кави засипаємо у турку і заливаємо 40 мл води. Ставимо на дуже малий вогонь і перемішуємо. Далі заливаємо ще 40 мл води і чекаємо, допоки кава почне підніматися, проте не закипить.

Прибираємо з вогню, додаємо 3 крапельки холодної води, щоб осів осад. За 2 хвилині виливаємо у чашку і насолоджуємось.

Скільки і коли?

Суперечки між лікарями довкола цього питання не вщухають і, мабуть, ніколи не вщухнуть. На дослідження впливу кави на людський організм щорічно виділяють мільйони доларів, проте провідні науковці світу постійно роблять різні суперечливі висновки.

Одні кажуть, що після 16:00 каву пити не варто, бо не спатимеш. Інші заперечують, що це стосується лише «жайворонків», зате «сови» можуть поласувати кавою далеко за північ — і за годину піти спати сном немовляти.

Усі ми знаємо, що «кава шкідлива для серця», але американські медики додають: лише якщо пити понад 6 чашок на день. І от кому вірити?

Неправильно

Пити каву натще і більше однієї чашки на день, якщо маєте хронічні хвороби нирок, печінки чи гіпертонію.

Правильно

Зрозуміти самому, скільки кави тобі потрібно та поспостерігати, як вона впливає на тебе. І знати: понад 400 мг кофеїну на день — це справді перебір. Для порівняння, в одній порції еспресо міститься 65 мг. То ж рахуйте…

Активіст за права курців. Нікого не чіпаю, веду Telegram-канал @depeshalypynskoho. Час від часу публікуюсь в журналі «Фокус».
← Тисни «Лайк», щоб читати нас у Фейсбуці
Поширити у Фейсбуці
Надіслати у Messenger
Надіслати в Telegram
Надіслати у WhatsApp
Зберегти в Pocket
Обговорення