Хто б міг подумати, що благодійність, боротьба з корупцією та інтерактивний онлайн-проект можуть бути частиною одного цілого? Йдеться про проект «Котики», який запустила команда проекту Bihus.Info.

Принцип простий: робите корисну справу — отримуєте винагороду — перераховуєте її на благодійність. Усе, що від вас потрібно — це час та бажання.

Як це працює

Заходите на сайт kotyky.org.ua та реєструєтеся через одну із запропонованих соцмереж, де у вас є акаунт. Далі потрапляєте до особистого кабінету. Там же — завдання. Поки вони є двох видів: розшифрування декларацій і розпізнавання родинних зв’язків суддів.

Наприклад, ви обрали перший варіант. Вам надають скан заповненої від руки декларації якоїсь посадової особи. Вам треба без помилок перенести ці дані до бланку. За це ви отримуєте бали, які потрібні для підвищення рівня, та «котиків», яких ви й переказуєте на доброчинність.

Один «котик» = одна гривня.

Команда Bihus.Info відібрала 8 надійних фондів, чия діяльність є прозорою. Саме їм ви можете допомогти.

Це «Агенти змін», Tabletochki, People`s project, «Повернись живим», «Кожен може», «Уголек», «Пчелка» і «Краб».

Ще трохи про механізм. Як розповів під час онлайн-трансляції Денис Бігус, голова проекту, кожне завдання для надійності виконують декілька людей у випадковому порядку. Потім його перевіряє редактор, так що обдурити систему не вийде. Виконали завдання — побачили кількість потенційних «котиків». Так, вони ваші, але поки що теоретично.

Тільки після перевірки на вашому рахунку будуть уже активні «котики», яких ви зможете перерахувати. Але безпосередньо перерахунок, тобто обмін «котиків» на гроші та подальший переказ грошей веде команда проекту. Згодом на сайті можна буде побачити звіти.

За перші дні на платформі зареєструвалися понад 2 тис. осіб, які загалом отримали 7 тис. «котиків».

Звідки гроші? У Bihus.Info, який є грантовим проектом, був бюджет для розшифровки баз даних. Але цей процес вирішили зробити веселішим, долучивши до нього якомога більше людей. Тому гроші пішли на розробку сайту та оплату «котиків».

Надалі, фантазує пан Бігус, фінансувати завдання буде той, хто його виставлятиме. Це може бути розшифровка аудіо- та відеоматеріалів, оцифровка документів. Загалом те, що можна робити через інтернет та поділити на частини. Можливо, до «Котиків» приєднається Prometheus. Таку надію висловив Денис.

«Я сподіваюся, що цей проект стане самостійним і працюватиме не лише під наші завдання», — додав він.

Власноруч розшифровані декларації можна буде знайти на сайті declarations.com.ua, а відомості про родинні зв’язки українських суддів — у проекті, деталі якого Бігус поки що не розголошує.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти