Вимірювати цукор у крові глюкометром — процедура не з приємних. Насамперед тому, що без уколу не обійтися. Але учені нарешті надали людям із діабетом право вибору. У Великобританії розробили пластир із сенсором, який дозволяє контролювати рівень глюкози без потреби брати кров на аналіз.

Технологію розробили в Університеті Бата (Великобританія). Попередні тести показали, що вона може стати першим неінвазійним методом, який значно спростить життя діабетикам, каже автор дослідження Аделіна Іліє.

Пластир фіксує концентрацію глюкози в тканинній рідині людини між клітинами волосяних фолікулів. Через високу щільність волосся хоча б один із датчиків пластиру опиниться  над тим фолікулом. Відтак датчик захоплює рідину в невеличку камеру з гідрогелем і жодних уколів!

Винахід вже випробували на двох здорових добровольцях. У результаті він показав саме той рівень глюкози, який у них було зафіксовано звичайним аналізом крові.

Водночас дослідники кажуть, що пристрій ще треба вдосконалити, перш ніж він стане придатним для використання поза лабораторією.

«Це відкриття важливе не лише для діабетиків 1-го типу, які щодня змушені контролювати рівень цукру в крові з максимальною точністю, але також і для великої кількості хворих на діабет 2 типу, яких стає дедалі більше. Такий пластир допоможе підтримувати концентрацію цукру у «нормальному» діапазоні неінвазійним методом», — зазначила пані Аделіна.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти