Вічно можна дивитися на три речі: вогонь, воду та на те, як робот MX3D-Metal друкує перший у світі 3D-міст. В результаті конструкція з’єднає береги одного з каналів у Амстердамі, як це і планувалося ще 3 роки тому.

2015 року голландська компанія MX3D розробила 3D-принтер на базі промислового робота, який ніби міг друкувати металеві конструкції будь-якої складності. Продемонструвати можливості цієї системи мусив міст, який потім мав поєднати береги каналу Аудезейдс Форбургвал. І ось, нарешті, стало відомо, що мостовий перехід готовий.

Загалом, аби досягнути мети, компанії знадобилося півроку часу і чотири роботизовані зварювальні рукави. Конструкція виготовляється з рідкого металу, крапля за краплею. Щойно одна крапля затверділа, на неї капає наступна. Процес триває, доки не буде готовий цілісний металевий елемент. За рахунок високої міцності металу додаткові матеріали для виготовлення моста не знадобилися.

Довжина мосту — 12,5 м. Вага — 4,5 т. Окрім цього, розробники використали 1,1 тис. км зварювального дроту з нержавіючої сталі.

До речі, від початку MX3D хотіла роздрукувати міст прямо на місці його майбутнього розташування. Однак згодом цей задум визнали непрактичним.

«Аудезейдс Форбургвал — це доволі людне місце для таких робіт. Щодня там буває багато перехожих, тому нам було б важко отримати дозвіл на наш проект. Також нам знадобилося б цілодобове спостереження, щоб убезпечити наших роботів», — розповів Олег Вішніяку, представник компанії.

За планом, упродовж літа 2018 року міст перевірятимуть різноманітними навантаженнями, а наприкінці жовтня компанія хоче похвалитися власним витвором на Dutch Dezine Week. А над каналом міст постане 2019 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти