Днями на сайті Calm, де розміщені різноманітні медитативні матеріали, з’явилася «загублена» казка братів Грімм під назвою «Принцеса та Лисиця». Але насправді її написав… штучний інтелект. Принаймні так стверджують творці ресурсу.

Та ШІ не обійшовся без людської допомоги. Відомо, що до проекту долучилися письменники, художники та розробники зі спільноти Botnik Studios. Загалом отриманий результат у Calm охрестили «літературним клонуванням».

«Для братів Грімм — це як «Парк Юрського періоду» для динозаврів. Повернення зі світу мертвих за допомогою науки. Тільки не з таким трагічним фіналом», — жартують у Calm.

Учасники проекту використали програму інтелектуального тексту для генерації слів та фраз, притаманних оригінальним казкам братів. Потім із отриманих речень письменники сформували кістяк історії. За штучним інтелектом — заповнення прогалин.

У результаті виходить, що брати Грімм у своїй праці використовували перо і чорнила, Botnik Studios та Calm — комп’ютерну програму та людську інтуїцію.

Тому «Принцеса та Лисиця» — це інтелектуальна праця не лише ШІ або людини, а й взаємопов’язаної системи, підкреслює Джеймі Брю з Botnik Studios.

На сайті Calm є інтелектуальна клавіатура, за допомогою якої користувач разом зі штучним інтелектом може створити власну версію «загубленої» казки братів Грімм. Або відтворити стиль «Маніфесту Комуністичної партії», вікторин та рецептів млинців.

Прослухати «Принцесу та Лисицю» можна на сайті Calm. Щоправда, за гроші. Для ознайомлення там опубліковано невеличкий уривок.

«Колись жив золотий кінь із золотим сідлом та красивою фіолетовою квіткою у гриві. Кінь приніс квітку до села, де жила принцеса. Коли вона побачила його, вона почала танцювати від радощів. Настільки її вразила краса коня. «Він чудовий! — сказала принцеса своєму батькові, королю хліба та сира. — Ти даси йому що-небудь поїсти і попити, якщо я нарешті вийду заміж за принца?».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти