У лютому 2018 року ми писали про те, скільки заробляють ІТ-фахівці в Україні.

Зарплатня junior’ів починалася від 500$. Непоганий старт. Та є проблема, спільна абсолютно для всіх вітчизняних вишів, — там вчать не тому, що потрібно роботодавцю. Тож Асоціація «IT Україна» розробила перелік вимог та рекомендацій до спеціалістів junior-рівня.

Ними можуть скористатися не лише студенти, а й ВНЗ для оновлення своїх програм.

Отже, на думку Асоціації, молодий фахівець мусить володіти HTML/CSS на середньому рівні, JavaScript та .NET на початковому рівні. Якість коду та відстеження помилок — не в пріоритеті. Англійська — на рівні B1. Є й загальні речі — базовий рівень стійкості до стресів, навички роботи в команді та володіння інструментами тайм-менеджменту.

З повним та детальним переліком вимог для таких напрямків, як ручне тестування програмного забезпечення, front-end та .net-розробка, можна ознайомитися тут.

Також є загальні рекомендації українського ІТ-бізнесу. Вони тут.

«Розробка уніфікованого переліку вимог до інженерів junior-рівня — перший крок із боку бізнесу для формування спільного з вищими навчальними закладами та самими студентами бачення, якими ж знаннями має володіти молодий IT-спеціаліст. Тож університети можуть використовувати ці рекомендації для модернізації навчальних програм, а студенти — аби самостійно опановувати необхідні навички», — зазначив Максим Почебут, віце-президент Асоціації «IT України» з освітніх питань.

Також трохи статистичної інформації для роздумів. Торік у вітчизняній IT-індустрії працювало 120 тис. фахівців. Ріст — +20%. Аби зберегти цю позитивну динаміку, 2018 року лави «айтішників» мають поповнитися на 25-30 тис. осіб. Та вітчизняні виші дають лише 12-16 тис. фахівців щороку.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти