Китайські вчені створили гібридний генератор, який може отримувати енергію не лише від сонця, а й від дощу! Пристрій збирає механічну енергію крапель, що падають.

Результати відповідного дослідження були опубліковані у науковому журналі ACS Nano. Автори — учені з університету Сучжоу. У вступній частині вони зазначають, що сонячні батареї — це перспективні пристрої для отримання енергії, та їхня продуктивність різко знижується, коли йде дощ.

Тому вчені поєднали вже відомий сонячний елемент із трибоелектричним наногенератором (TENG).

Перший, як і раніше, відповідає за збір енергії сонця, а другий — збирає механічну енергію, яка генерується під час руху крапель дощу, і перетворює її на електрику.

За словами Вень Женя, автора статті, найбільшим проривом у цьому дослідженні є те, що пристрій являє собою інтегрований генератор, котрий містить і сонячний елемент, і TENG, і що вони мають загальний електрод, який передає енергію.

Пристрій компактний та має інноваційний дизайн, стверджують розробники (хоча його зображень наразі немає). Ще одна перевага комбінування двох технологій — TENG, по суті, працює як водонепроникний бар’єр для захисту сонячного елемента.

Окрім цього, особлива поверхня дозволяє уникнути небажаного відбиття світла, і цим покращує збір. Також, обладнавши пристрій іншим текстурованим полімером (PDMS), учені створили велику зону контакту між TENG і дощовими краплями та поліпшили характеристики наногенератора.

Незважаючи на те, що батарея працює у різних погодних умовах, вона не може отримувати енергію одночасно і від дощу, і від сонця. У такому разі користувачу треба буде обрати один зі способів.

«Та це незначний недолік, бо така погода буває не так часто», — вважає пан Жень.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти