Дослідники всього світу шукають відповідь на питання «що робити з пластиком?», якого щосекунди стає дедалі більше, а значить, і екологічна катастрофа неухильно наближається. Та, можливо, вихід є.

У лабораторії Університету Портсмута мутувала бактерія, яку знайшли на одному із японських звалищ. Після змін вона почала зжирати пластмасу за лічені дні.

Для порівняння — аби цей матеріал розчинився в океані, потрібні століття.

Під час дослідження знахідки учені використали алмазне джерело світла (синхротрон). На початковій стадії мутації фермент був схожий на бактерії, які здатні руйнувати кутин (цей природний полімер рослини використовують як захисний шар).

Але потім бактерія почала їсти поліетилентерефталат, з якого роблять пляшки.

За словами Джона МакГіхана, це відкриття його трохи шокувало. Та головне те, що воно може допомогти у боротьбі із пластиком. Наприклад, ті ж пляшки можна буде розщеплювати на волокна для одягу і килимів або взагалі на вихідні компоненти.

«Це означає, що нам більше не доведеться видобувати нафту і, в принципі, це мусить зменшити кількість пластику у довкіллі», — зазначив МакГіхан.

Ті промислові ферменти, які нині використовуються у виробництві пральних порошків та біопалива, зараз виконують своє призначення в 1000 разів швидше. Такого результату дослідники досягли всього за кілька років. Тому МакГіхан сподівається, що і його фермент також зможе показати ще кращі результати.

Раніше ми писали про гусінь, яка їсть пластикові відходи.

Війна зі сміттям: вчені знайшли гусінь, яка їсть пластикові відходи

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти