Чому однакова сума грошей дозволяє одному жити безбідно, а іншого заганяє до боргової ями? Психологи твердять, що проблема бідності часто криється у нашій підсвідомості.

Спробуємо розібратися із цим.

Що таке бідність?

Один вважає себе бідним, бо вже котрий рік поспіль ходить у потертому пальті, інший не може спати через те, що у нього не iPhone X.

Отже, бідність – це наше усвідомлення самих себе у цьому світі. Бідними ми стаємо тоді, коли нас турбує відсутність певних матеріальних благ. Але у «хронічно бідних» своя економічна психологія.

Хтось починає економити навіть на необхідному, бо боїться, що завтра буде ще гірше, а дехто, навпаки, скуповує непотрібні речі, адже для нього вони своєрідні символи розкоші.

Забракне грошей — візьме в борг. Але ж річ залишиться! І байдуже, що за неї переплачено, що вона не принесе ані користі, ані радості. Імпульсивна покупка дарує лише миттєву насолоду і ненадовго дозволяє відчути себе заможною людиною.

1. Дивися у завтрашній день

Економність і марнотратство — кардинально протилежні риси характеру. Чому ж тоді обидві є запорукою бідності? Бо мають спільну причину – їх породжує невпевненість у собі. Людина, яка у всьому себе обмежує, на підсвідомому рівні не допускає думки про те, що може жити краще.

А той, хто витрачає більше, ніж отримує, теж керується принципом: «Нехай завтра я буду бідним, але ж сьогодні порозкошую!». Той, хто сповідує психологію бідності, не стане заможним.

2. Ми не такі багаті, щоб купувати дешеве

Якщо багата людина думає про те, як збільшити свої доходи, то бідна або намагається на чомусь заощадити, або покладається на допомогу інших. Психотип «бідняк» ходитиме різними інстанціями, збираючи довідки на пільги.

Вигода копійчана, часу витрачено море, але ж зекономив!

А психотип «багатій» у скрутну годину знайде додаткову роботу, спланує грошову оборудку. Тоді як «бідняк» купує дешеві речі, «багатій» зважає на надійність товару, і не поскупиться заплатити більше, якщо річ прослужить довше.

3. Не шукайте винних. Працюйте!

Мабуть, вам знайомий тип людей, які вічно чимось невдоволені. І їх чимало! Найгірше, що це незадоволення — не просто звичка, а радше спосіб мислення. Не у тій країні народилися, не у тих батьків, не той фах обрали, знайшли не ту роботу… і вони не розуміють, що більшість їхніх бід, зокрема і фінансові негаразди, зумовлені не зовнішнім обставинами.

Це, до речі, найбільша помилка!

Набагато легше знаходити винних довкола, ніж шукати причини в собі. Зазирніть у себе і зрозумійте, що здебільшого те, що з вами відбувається, залежить лише від вас самих. Ображатися на долю можна скільки завгодно, вдавати жертву обставин — теж. Але ж від цього нічого не зміниться.

Досить страждати і жалітися — візьміть себе в руки і почніть самовдосконалюватися!

4. Плануйте витрати

Заведіть блокнот, візьміть калькулятор. У день зарплати покладіть перед собою всі свої гроші. Десяту частину відкладіть і домовтеся із собою, що за жодних обставин ви не будете чіпати цих грошей.

Розлінуйте сторінку блокнота на три частини. У першу графу впишіть ті витрати, які ви змушені зробити цього місяця: комунальні платежі, кредити тощо. Порахуйте, скільки це буде.

До другої графи запишіть необхідні покупки на тривалий час: продукти, побутову хімію. До третьої — бажані, але без яких ви можете обійтися. Порахувавши все, ви побачите, що можете собі дозволити, а від чого доведеться утриматися. Розрахуйте, яку суму ви можете витратити щодня, аби дожити до зарплати.

Не варто класти до гаманця більше, ніж ця сума.

5. Ненависна робота — ворог достатку

Якщо людині не подобається її справа, вона ніколи не стане заможною. Щоб уникнути бідності, доведеться полюбити свою роботу. Або ж змінити її на іншу. Утім, тут є ще один небезпечний момент – вибір миттєвої вигоди. Якщо прагнете отримати все і відразу — ризикуєте вхопити облизня. Надаєте перевагу тимчасовій високооплачуваній роботі?

Повірте, зароблені гроші швидко розійдуться, доки ви будете шукати іншу.

А робота в компанії із середньою зарплатнею може забезпечити кар’єрне зростання і стабільне становище. То що вигідніше?

6. Життя у борг — це катастрофа

Ви мусите дати собі чесну відповідь: чому регулярно витрачаєте гроші на те, без чого можете обійтися? Ви шукаєте задоволення, вгамовуєте свій неспокій, тривогу? Але це не вихід, бо насправді непотрібні речі дарують лише нетривалу радість.

Життя у борг неминуче призведе до бідності. Не слід постійно брати кредити на те, чого не можете собі дозволити. Боргова яма, коли ви постійно змушені працювати тільки на відсотки, засмоктує. і призводить до значних, непосильних витрат.

7. Не заздріть заможним

Це одна з основних причин бідності. Не варто рахувати чужі гроші, рівнятися на чиїсь здобутки. Живіть своїм життям і радійте зі своїх, хай навіть незначних перемог. Думаєте, що гроші — це успіх і багатство? А от заможні люди не міряють успіх грішми. Їх секрет полягає в тому, що гроші — не самоціль, а результат цікавої та успішної роботи.

Жадібність – це теж запорука бідності. Небажання допомагати своїм рідним, друзям неминуче призведе до краху. Із жадібним ніхто не хоче мати справу.

Ви уникаєте людей, то чи захочуть вони підтримати вас, коли виникне така потреба?

Відчуваючи надійний тил, люди легше йдуть на ризик і впевненіше рухаються до мети.

Активіст за права курців. Нікого не чіпаю. Час від часу публікуюсь в журналі «Фокус».

Коменти