Два роки тому німецькі психіатри офіційно назвали патологічну неохайність «синдромом Мессі» та внесли її до реєстру психологічних розладів. Однак у педантичних німців досить своєрідне ставлення до чистоти, тому фахівці з інших країн цю ідею не підтримали.

Утім, психологи всього світу сходяться на тому, що неохайність – один із симптомів, який супроводжує неврози і депресії. Але що робити, якщо неохайність стала твоїм другим «Я» і заважає жити? Дати їй рішучий бій! Проте не виснажитись у ньому, а перемогти з честю.

Розбирай завали поступово

Якщо все дуже занедбано, то на прибирання можна витратити усі вихідні. Почни з малого: сьогодні ти складаєш речі у шафі, завтра – перебираєш папери, післязавтра розставляєш на полицях книжки тощо. Напиши собі план і дій чітко за ним.

Головне — дотримуватися певних принципів і складати речі правильно.

А щоб непотріб не накопичувався знову і знову, дотримуйся правила: раз на тиждень пройдися квартирою із торбинкою для сміття. Побачиш, вона дуже швидко наповниться старими газетами і журналами, ковпачками від фломастерів, обгортками від цукерок і печива…

А отже, всі ці речі треба викидати одразу. І якщо ти будеш робити це принаймні раз на тиждень, то в квартирі вже стане легше дихати.

Дотримуйся системи

Якщо не знаєш, куди подіти речі, яких назбиралося дуже багато, вигадай систему їх зберігання. Навчися складати речі на полиці, у коробочки. Принцип простий: схоже до схожого. Не можуть в одній шухляді лежати фен, олівці і цвяхи!

Отже, шкарпетки – до шкарпеток, ручки – до ручок, прикраси – до прикрас.

Розстав меблі зручно

А що, коли ти скидаєш речі у купу на дивані й розвішуєш їх на спинках стільців, бо важко доступитися до дверцят шафи? Можливо, і до тумбочки неможливо дістатися, бо вона стоїть у незручному місці? Розстав меблі так, аби ними було зручно користуватися.

Позбудься непотребу

Старий одяг, книжки, іграшки – геть з хати. Залиш лише кілька речей, особливо дорогих твоєму серцю. Так само позбудься непотрібних сувенірчиків, листівочок – найкращі спогади треба зберігати у серці, а не у шухлядах.

Не сподівайся, що річ, про яку ти не згадував останні кілька років, раптом може стати у пригоді. Ти вже й забув про її існування, хіба ні?

Наведи порядок у… голові

Невже тобі не подобається жити у домі, де багато простору і все лежить на своєму місці? Це ж так приємно, а головне – просто!

Постарайся подумки хвалити себе щоразу, коли кладеш речі на свої місця. «Який я молодець, я навів лад і не допущу, щоб хаос запанував тут знову!» – кажи собі щоразу.

Активіст за права курців. Нікого не чіпаю. Час від часу публікуюсь в журналі «Фокус».

Коменти

Лілія

актуально на сьогодні…

Олександр

Панове введіть будь ласка у телеграмі прикріплення статті до телеграму щоб кожне повідомлення не направляло на інтернет сторінку а одразу було завантаженно. Думаю з цим згодяться багато читачів вашого каналу, постійне тикання на посилання викликає незручність.

Назар Токар

Дякуємо за зауваження, плануємо так і зробити