За державний вихідний першого травня ми маємо дякувати американському робочому класу, котрий у 80-х роках 19-го століття здійняв хвилю протестів із вимогою скоротити робочий день та забезпечити людські умови праці.

Тепер у ці дні ми можемо приділити час собі: відпочити, влаштувати пікнік, з’їздити у гори, провідати бабусю або посадити картоплю.

А робота, як-то кажуть, не вовк…

Не вовк, а слово, що викликає дратівливість й тремтіння кінцівок у всіх, у кого не тикни пальцем, а в словнику йде відразу після слова «понеділок». Щось таке невідворотнє і ненависне нам усім.

Грабіжник із револьвером, котрий відбирає наш час, піт і кров, даючи взамін можливість жити.

Той, хто каже «я люблю працювати», найімовірніше — божевільний. Заради експерименту спробуйте голосно промовити цю фразу у громадському місці, і ви помітите, як відразу запанує мовчанка. Потім люди почнуть косо на вас дивитися і перешіптуватися. А он той інтелігентний пан в окулярах навіть набере телефоном “швидку”.

Є, звісно, люди, яким пощастило і вони мають улюблену справу, котра приносить прибуток, але таких дуже мало. «Зроби своє хобі роботою і тобі жодного дня не доведеться працювати», як-то кажуть.

Востаннє я чув цю фразу на вокзалі від бородатого дядька, схожого на Карла Маркса, котрий чекав, доки я доп’ю пиво і віддам йому банку.

Якщо ви працюєте в офісі з восьмої до четвертої, не піднімаючи голови, і вважаєте свою роботу найгіршою в світі, то я зібрав для вас кілька найважчих і найнебезпечніших професій, котрі можуть змінити вашу думку.

1. Журналіст

На перший погляд, ця професія здається зовсім легкою та безпечною, адже журналісти просто пишуть тексти і ми ніколи не чули, щоб хтось із них помер від нудьги під час інтерв’ю чи втрапив у ДТП на офісному кріслі.

Але не все так просто у цьому ремеслі.

Журналісти дуже часто отримують погрози та зазнають травм через свою професійну діяльність. Нерідко доходить і до смерті. Через розслідування резонансних справ та викриття хабарників, представники цієї професії наживають собі ворогів, котрі зі свого боку намагаються заткнути їм рот. Сумнозвісна історія Георгія Ґонґадзе — яскравий цьому приклад.

Також дуже багато журналістів працюють у зоні воєнних дій, що лише збільшує статистику смертності цих акул пера.

До речі, ми писали раніше про те, як уряд Мексики стежить за журналістами.

2. Будівельник

Будівництво розвивається шаленими темпами, тому кількість працівників у цій сфері постійно зростає. Більшість з них — це люди без вищої освіти, особливих навичок або люди з судимістю. Чи просто ті, кого життя примусило вхопитися за цю дуже важку й невдячну роботу.

Десять годин тягання важких матеріалів на високі поверхи, висотні роботи на палючому сонці і лютому морозі — все це провокує хронічні хвороби.

А економне ставлення працедавців до засобів спецзахисту і техніки безпеки нерідко призводить до травм та нещасних випадків з летальним кінцем.

Підрахувати точну статистику постраждалих на будівництві українців не вдається, адже багато хто працює закордоном і часто неофіційно.

З власного досвіду такої роботи можу додати, що першого ж дня я згадав свою вчительку, а другого — десять раз шкодував, що не вступив до музичної консерваторії.

3. Поліцейський

Недаремно про копів знімають фільми, адже їм доводиться мати справу з вбивцями, маніяками та гвалтівниками в чиїх руках може виявитись холодна або вогнепальна зброя, кийок, кухонний ніж чи кастет.

І цим злочинцям аж ніяк не хочеться за ґрати, тому вони будуть відбиватися до кінця і за будь-яку ціну. Поліцейський наживає собі ворогів і ризикує не лише власним життям, а й життям своїх рідних.

За роки незалежності України під час виконання службових обов’язків загинуло близько тисячі правоохоронців і більше шести тисяч було поранено.

4. Пожежний і рятувальник

Рятувальник — це універсальний супергерой, котрий водночас є вогнеборцем, альпіністом, аквалангістом, психологом і медиком. У цій професії ніколи невідомо, що доведеться робити сьогодні: знімати самогубця з даху, шукати потопельника в крижаній воді, гасити пожежу чи ламати металеві двері.

Він мусить постійно зберігати пильність та ясний розум, і вирішувати, що робити, за лічені секунди, адже від цього залежить його життя та життя інших.

5. Військовослужбовець

Така благородна і така небезпечна справа, як захист Вітчизни, дістається тільки найсильнішим. Пропливи під водою, проповзи під свистом кулеметних куль, виживи під густим шквальним вогнем Градів та мінометів, холодний, голодний і втомлений, спробуй зберегти здоровий глузд.

Це війна, а ти — військовий. Життя втрачає ціну, а головне — лише перемога.

У підсумку

До списку не увійшли такі професіїї, як скажімо, «приборкувач крокодилів», бо ми не розуміємо, навіщо їх взагалі приборкувати. Тому ми написали про більш прозаїчні, але водночас і героїчні види діяльності.

Як не крути, але всім нам доводиться працювати. Комусь в кращих умовах, комусь в гірших. І тут головне — завжди знаходити час на відпочинок, час для насолоди життям, бо воно — найважливіше, що у нас є.

Тож не забувайте відпочивати, любіть свою роботу і читайте Токаря :).

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти

Петро

Чомусь не бачу в цьому списку медиків?!(