Українців, які отримують енергію за допомогою сонячних панелей, стає дедалі більше. Тільки за перші 3 місяці 2018 року до виробників «зеленої» енергії приєдналися ще півсотні домогосподарств, повідомляє Tokar.ua із посиланням на прес-службу Держенергоефективності.

За інформацією відомства, станом на 1 квітня цього року електроенергію в Україні генерують вже 3 553 родини. З них 543 встановили сонячні панелі у I кварталі 2018-го. Це у 2,7 раза більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Тоді панелями обзавелися 200 домогосподарств, а 2015-го — взагалі лише 40.

Загальна потужність сонячних панелей, встановлених домогосподарствами, складає 63 МВт.

«Завдяки удосконаленому та зафіксованому до курсу євро «зеленому» тарифу домогосподарство може продавати надлишок згенерованої «чистої» електроенергії у мережу і швидко повертати кошти, вкладені у сонячні панелі без застережень щодо інфляції», — зазначив Сергій Савчук, голова Держенергоефективності.

Водночас Житомирська ОДА повідомляє, що з початку року перші 8 власників сонячних електростанцій уже отримали майже 350 тис. грн компенсації.

Загалом 2018 року у цьому регіоні передбачено 4 млн грн на програму «теплих кредитів» та компенсацію за СЕС.

А ще є приклад полтавця Ігоря Клименко, який наприкінці минулого року встановив на даху свого будинку та сараю сонячну електростанцію потужністю 23 кВт. Зимою панелі приносили йому близько тисячі гривень щомісяця. У лютому справи покращилися (бо сонця стало більше). Тоді чоловік отримав 2,9 тис. грн (за мінусом податку та військового збору). У березні — 4,8 тис. грн чистими.

Загалом, за підрахунками пана Клименка, його СЕС здатна генерувати 4 тис. кВт/год щомісяця. Якщо перевести у гроші, то це 15-20 тис. грн. Та слід зауважити, що станція коштувала йому 650 тис. грн.

Повернути вкладені гроші Ігор планує за 5 років.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти