Блокчейн продовжує крокувати Україною. Торік на цю технологію перевели земельний кадастр та електронні торги арештованим майном. А зараз йдеться про запуск онлайн-платформи StudyPass для іноземних студентів та про електронний запис до дитячого садка.

Почнемо зі студентів. StudyPass — це проект Українського державного центру міжнародної освіти, e-Ukraine та Intela Solutions. На цій платформі реєструватимуть учнів з інших країн. Там же будуть фіксуватися запрошення. Зараз студенти отримують їх у паперовому вигляді. Це не дуже зручно, бо такі запрошення легко загубити чи пошкодити.

«Використовуючи інструменти платформи, підробити запрошення неможливо. Водночас його легко можна відшукати за QR-кодом. Додатково на платформі буде розміщена корисна довідкова інформація для іноземних студентів, які планують навчання в Україні», — зазначив Роман Греба, заступник Міністра освіти і науки.

Новий підхід допоможе убезпечити іноземних студентів від підроблених запрошень на навчання та відкриє доступ до цієї інформації у будь-який час, впевнені у МОН.

Повноцінно StudyPass почне працювати упродовж травня. Побачити, як виглядатиме сервіс, можна тут. Для перевірки треба буде ввести реєстраційний номер запрошення та дату народження. Якщо документ справжній, тоді користувач потрапить до особистого кабінету з додатковою інформацією. Згодом цей шлях планують зробити коротшим — на надрукованих запрошеннях, окрім усього іншого, буде QR-код.

Ще одна галузь, де цього року хочуть застосувати блокчейн — це формування електронних черг до дитячих садків Києва. Про таку ініціативу розповів Юрій Назаров, директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. За його словами, лише у столиці у черзі стоїть 36 тис. дітей.

«Люди матимуть доступ до системи — на комп’ютерах користувачів буде копія основної бази», — зазначив пан Назаров.

Тому ніхто не зможе непомітно влізти до черги, як це нерідко буває в Україні.

Також у Києві на блокчейн хочуть перевести петиції та міський бюджет.

«Більше 600 тис. мешканців користуються цими сервісами і ми маємо забезпечити повну довіру до них», — запевнив Юрій Назаров.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти