Уявіть собі домашній прилад, який перетворює порошкові інгредієнти на їжу. Смачну і поживну, приготовану для кожного члена сім’ї індивідуально, з урахуванням його уподобань та особливостей організму. Якась наукова фантастика.

Але, завдяки дослідженням корейських учених, такий пристрій може з’явитися вже незабаром.

У межах конференції Experimental Biology 2018 учені презентували технологію тривимірного друку їжі.

«Ми розробили платформу, яка використовує 3D-друк для створення мікроструктури продуктів харчування. Це дозволить отримувати харчові продукти з потрібним вмістом поживних речовин, із заданою текстурою і контрольованою швидкістю перетравлення. Ми вважаємо, що одного прекрасного дня люди матимуть картриджі зі вмістом порошкових версій різних інгредієнтів, які за допомогою 3D-друку набуватимуть вигляду конкретної страви, відповідно до потреб або вподобань користувача», — зазначив Джин-Кью Рі, доцент кафедри з Ewha Womans University (Південна Корея).

Дослідники створили пробний 3D-принтер, здатний відтворювати фізичні властивості та нанорозмірну текстуру продовольчих зразків.

За їхніми словами, людський організм без проблем сприймає та перетравлює таку їжу.

Сема роботи. Їжа пульверизується при температурі -100 градусів, далі їжу реконструюють у пористий плівковий матеріал. Процес створення готового продукту повторюється шар за шаром для формування тривимірного блоку.

Вуглеводи і білки за допомогою кріогенного розмелювання сировини за температури -100°C подрібнюють в порошок. Потім отримані «інгредієнти» під впливом високих температур та води перетворюють на пористу плівку.

Процес «приготування» страви не відрізняється від традиційного 3D-друку — шар за шаром ви отримуєте готовий продукт.

За прогнозами, до 2050 року кількість людей збільшиться із 7,5 млрд до майже 10 млрд. Тому такий спосіб, відшліфований до ідеалу, допоможе нагодувати всіх, вважають учені.

Друк їжі може значно зменшити витрати на продукти харчування, їхнє зберігання та транспортування.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти